You are here
Home > Novosti > Google Play uvodi nova pravila kako bi smanjili broj zlonamjernih aplikacija

Google Play uvodi nova pravila kako bi smanjili broj zlonamjernih aplikacija

Nedavno smo pisali o pojavi malwarea u aplikacijama preuzetim iz legitimnih izvora. Više od 600 000 korisnika zarazilo je svoje uređaje Fleckpe malwareom preuzimanjem aplikacija iz Google Play-a.

Akteri koji namjeravaju podmetnuti zlonamjerni kôd, ne čine to prilikom predaje aplikacije na provjeru, već to učine prilikom budućih ažuriranja.

Iako Google redovito uklanja takve aplikacije, zlonamjerni akteri nisu imali velike prepreke za njihovo ponovno objavljivanje. S lakoćom su mogli registrirati novi profil i objaviti aplikacije pod drugim imenom.

Od 31. kolovoza 2023., Google Play će zahtijevati od svih novih računa koji se registriraju kao organizacija da prilože važeći jedinstveni D-U-N-S (Data Universal Numbering System) broj.

Također, Google Play će navesti više detalja o tvrtki koja je izdala aplikaciju. Uz ime razvojnog programera, e-poštu i lokaciju, navodit će se naziv tvrtke, puna adresa, URL web stranice i broj telefona. Podaci će se redovito provjeravati, a oni kod kojih se utvrde nepravilnosti bi će uklonjeni iz Google Play-a.

Tako će se otežati povratak zlonamjernih aktera na Google Play, jer će za ponovnu registraciju trebati osnovati posve novu tvrtku. Osnažit će se sigurnost i vjerodostojnost platforme te dodatno zaštititi krajnje korisnike.

Top
More in Novosti
Microsoft je izdao zakrpe za srpanj

Microsoft je izdao zakrpe za srpanj 2023. kojima se rješava šest ranjivosti nultog dana i 132 nedostatka. Čak 37 ranjivosti...

Close