You are here
Home > Novosti > Google potvrdio curenje podataka!

Google potvrdio curenje podataka!

Izvor: cnbc.com

Google je nedavno belgijskoj novinarskoj kući VRT otkrio kako je 1 000 zvučnih zapisa koje je prikupio Google Assistant iscurilo nepažnjom njihovih partnera.

 

Zvučne zapise razgovora koriste tehnološki divovi poput Googlea i Amazona kako bi poboljšali odgovore i komunikacijske sposobnosti svojih uređaja i usluga, a veoma je važno da budu zaštićeni od zloupotrebe.

 

Međutim, prema pisanjima VRT-a, Googleov partner im je te snimke proslijedio, a novinari VRT-a su ih potom iskoristili kako bi identificirali osobe na snimci. Također, među snimkama se nalaze i zapisi koje Google prikuplja nakon što korisnici kažu “Ok Google” te pokrenu uslugu na pametnom mobitelu ili Google Home uređaju. Štoviše, pojedine snimke su sadržavale i adrese korisnika usluge što je povjerljiva informacija te može biti zloupotrijebljena. Neke od snimki čak sadrže informacije o zdravstvenom stanju korisnika, a novinari VRT-a su preslušali i snimku na kojoj jedna od korisnica traži pomoć.

 

Google je priznao kako su ovi zvučni zapisi iscurili te su naveli kako su svjesni kako je povrijeđena privatnost pogođenih korisnika.

 

David Monsees, jedan od odgovornih u Googleu, kazao je kako se istražuje kako je došlo do curenja podataka te se obavezao na poduzimanje drastičnih koraka kako bi se kaznilo prekršitelje te zaštitila privatnost pogođenih. Naveo je kako Google svakodnevno radi na podizanju sigurnosti korisnika te kako čine sve u svojoj moći kako bi spriječili daljnje curenje podataka.

 

Objasnio je i kako partneri imaju pristup samo 0,2 posto svih zvučnih zapisa te kako oni nisu vezani uz korisničke račune. Međutim, novinari VRT-a su uspjeli ustanoviti identitet korisnika na snimkama što na objašnjenje koje je dao Monsees baca novo svjetlo.

 

Ako ste zabrinuti i želite se dodatno zaštititi, ovdje možete pronaći upute kako obrisati Google Assistant povijest.

Top
More in Novosti
PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #65

23. lipnja 2019. godine   Nova inačica ransomwarea Snatch Sigurnosni stručnjak Petrovic pronašao je novu inačicu ransomwarea Snatch koja dodaje...

Close