You are here
Home > Novosti > Google spušta dobnu granicu

Google spušta dobnu granicu

Google je najavio pokretanje usluge koja je namijenjena mlađim maloljetnicima. Naime, Google želi pružiti mogućnost stvaranja korisničkog računa za svu djecu mlađu od 13 godina.

 

Ovakav postupak odgovor je na veliku potražnju za takvim računima, a roditelji koji se ne slažu s ovakvom odlukom tehnološkog diva mogu odahnuti jer ovaj tip korisničkog računa neće uključivati profil na uslugama Gmail i YouTube.

 

Trinaestogodišnjaci su već mogli otvoriti korisnički račun zaobilazeći postojeće sigurnosne mehanizme, a Google nije mogao mnogo učiniti kako bi ovakvo što zaustavili.

 

Međutim, novom se uslugom roditeljima omogućava određivanje privilegija što ih korisnički račun djeteta ima. Na ovaj način roditelji mogu upravljati načinom na koji Google prikuplja informacije o djeci.

 

Kako bi se omogućilo korištenje korisničkih računa djeci mlađoj od 13 godina, potrebno je zadovoljiti veoma stroge uvjete što ih postavlja Children’s Online Privacy Protection Act (http://www.coppa.org/). Roditeljima bi se, na ovaj način, pružila mogućnosti strože kontrole sadržaja i reklama koje se prikazuju djeci.

 

Doduše, nije novost da tehnologiji skloniji roditelji svojoj djeci otvaraju korisničke račune bez obzira na dob, a Google je ovaj podatak iskoristio za razvijanje usluge namijenjene djeci mlađoj od 13 godina. Ukratko, žele olakšati proces roditeljima koji smatraju da njihova djeca trebaju korisnički račun.

 

Implementacija ove usluge sa sobom nosi i značajnu razinu rizika te otvara nove potencijalne prijetnje na što upozoravaju pobornici zaštite privatnih podataka te napominju da pogreška u ovom sustavu nosi mogućnost objavljivanja podataka o milijunima djece. Također, snažno se zalažu za temeljite sigurnosne provjere prije no što ova usluga bude dostupna za javnost.

 

Međutim, u obzir treba uzeti i činjenicu kako djeca mogu nehotimično objaviti informacije o svojoj obitelji, što značajno povećava rizik od zlouporabe informacije.

 

Iako mnogi roditelji podržavaju ovakvu uslugu, potrebno je uzeti u obzir nekoliko faktora prije nego se kreira bilo koji Google račun za djecu ispod 13 godina.

 

S vremenom će Google morati smisliti način kako omogućiti djeci da izraze svoje vještine i uče, naravno pod budnim okom institucija koje se bave sigurnosti na internetu. Ako se ispravno provede, ova bi usluga mogla pomoći u suzbijanju računalnog kriminaliteta.

Top
More in Novosti
PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #23

9. rujna 2018. godine   Nova inačica ransomwarea Dharma naziva Brr Sigurnosni stručnjak Jakub Kroustek otkrio je novu inačicu ransomwarea...

Close