You are here
Home > Novosti > Google uvodi novine za povećanje sigurnosti vašeg korisničkog računa

Google uvodi novine za povećanje sigurnosti vašeg korisničkog računa

Izvor: komando.com

Prema članku Francis Navarra na portalu Komando.com zbog prevalencije neovlaštenih pristupa podacima (databreach) i phishing prijevara, tvrtke poput Google-a trebaju stalno nadograđivati sigurnost svojih platformi. Uostalom, posljednja stvar koju bi većina nas trebala otkriti je da neki kibernetički kriminalac ima pristup našim računima.

Osim postavljanja tradicionalnih sigurnosnih opcija kao što su postavke za oporavak e-pošte i provjera putem dvostruke autentifikacije, Google nastavlja predstavljati nekoliko drugih metoda, od kojih za neke nikad niste čuli.

Posljednjeg dana mjeseca listopada u kojem se obilježava Mjesec kibernetičke sigurnosti s ciljem podizanja svijesti o kibernetičkoj sigurnosti Google je uveo nova poboljšanja sigurnosti kako bi nam još više zaštitio korisničke račune.

 

 

Novi alat za procjenu rizika

Zaštitite svoj račun od pokušaja računalne prijevare. Google će sada zaštititi vaš korisnički račun čak i prije nego što se prijavite.

Evo kako to radi. Kada unesete svoje korisničko ime i lozinku na Googleovu stranicu za prijavu, automatski će se pokrenuti novi alat za procjenu rizika i dopustit će samo prijavu ako je sve ispravno i ništa ne izgleda sumnjivo.

Zbog toga postoji jedna velika promjena u postupku Google prijave. Vaš preglednik sada zahtijeva da je JavaScript omogućen. Ako JavaScript nije uključen, ne možete se prijaviti jer se alat za procjenu rizika ne može pokrenuti. Napomena: Možete isključiti JavaScript nakon prijave.

JavaScript je uključen prema zadanim postavkama na većini preglednika, no ovdje je uputa kako uključiti / isključiti JavaScript u Chromeu:

 

  1. Otvorite Chrome
  2. U gornjem desnom kutu kliknite na tri okomite točke
  3. Kliknite Postavke / Settings
  4. Na dnu kliknite Napredno / Advanced
  5. Pod Privatnost i sigurnost / Privacy and securitykliknite Postavke sadržaja / Content settings
  6. Kliknite JavaScript
  7. Prebaci JavaScript na Dopušteno / Allowed.

 

 

 

Poboljšana sigurnosna provjera

Googleov alat za provjeru sigurnosti također dobiva ključne dopune. Prvo, sada vas dodatno štiti od štetnih aplikacija na temelju podataka za zaštitu na usluzi Google Play Protect.

 

Drugo, sada vam nudi mogućnost uklanjanja računa iz starih uređaja koje više ne upotrebljavate.

 

 

Obavijesti kada se podaci o vašem računu dijele s trećim stranama

Googleovo sigurnosno ažuriranje sada će vas obavijestiti kada dijelite podatke s vašeg računa na web-lokacije i aplikacije trećih strana. Napomena: Možete provjeriti sve svoje povezane uređaje, web-lokacije i aplikacije na Security Checkup page.

 

   

 

 

Unaprijeđeni oporavak računa

Ako se vaš Google račun ugrozi, uvedeni su novi alati koji vam omogućavaju oporavak računa kroz korak-po-korak postupak. To će se pokrenuti automatski i u slučaju ako Google otkrije neovlaštenu aktivnost.

 

Potvrdite sigurnosne postavke – prvo Google provjerava je li vaš račun osjetljiv na daljnje napade. Pomoću toga možete se osigurati da napadač ne može pristupiti vašem korisničkom računu putem telefonskog broja ili e-pošte za oporavak.

Osiguravanje drugih računa – Google će također pomoći da zaštitite svoje druge račune jer se vaš Google račun može koristiti kao ulazna točka za druge usluge. Na primjer, ako ste upotrijebili Google račun da biste se prijavili na druge web stranice, one se mogu hakirati.

Provjera financijske aktivnosti – Google će vam tada pomoći pri osiguravanju svih načina plaćanja koji su povezani s vašim računom, kao što je Google Pay ili kreditna kartica. Također će vam pomoći da provjerite jesu li ti načini plaćanja zloupotrijebljeni.

Pregledajte svoje datoteke – i naposljetku, Google će vas provesti kroz pregled vašeg sadržaja i datoteka kako biste vidjeli je li neovlaštena osoba pristupila ili zloupotrijebila vaš Gmail i Google Drive.

 

Top
More in Novosti
Održan okrugli stol “Ususret europskoj godini kibernetičke sigurnosti“

Prijevare putem interneta, računalne ucjene (ransomware), socijalni inženjering (phishing) i lažne vijesti (fakenews) samo su neke od tema o kojima...

Close