You are here
Home > Novosti > Kako se zaštititi od investicijske prijevare?

Kako se zaštititi od investicijske prijevare?

Potaknuti upozorenjem Hanfe, odlučili smo se pozabaviti pojmom investicijske prijevare.

Hanfa upozorava ulagatelje na području Republike Hrvatske na društvo OrbisFX, koje, prema navodima s internetske stranice orbisfx.com, nudi niz financijskih usluga. Na internetskoj stranici društva navedeno je kako se radi o društvu registriranom u Južnoafričkoj Republici.
Navedeno društvo nema odobrenje za pružanje investicijskih usluga ni ostalih usluga koje se spominju na njegovoj internetskoj stranici na području Republike Hrvatske. Hanfa stoga poziva ulagatelje s područja Republike Hrvatske na oprez prilikom ulaska u poslovni odnos sa spomenutim društvom te napominje kako nema dodatnih informacija o poslovanju tog društva.

Investicijska prijevara je oblik prijevare u kojoj se žrtvu uvjerava u potencijalnu financijsku dobit na uložena sredstava. Ono što se zapravo događa je krađa novca i nemogućnost isplate uloženog ili fiktivno zarađenog novca.

Popularan način prijevare je putem lažnih aplikacija za ulaganje u kriptovalute, kovine, devize i dionice. Iako njihovo sučelje izgleda legitimno i profesionalno, zapravo se radi o prikazivanju fiktivnih iznosa na ekranu i nagovaranju žrtve na daljnje ulaganje. Nakon što odlučite isplatiti novac na svoj bankovni račun, ispostavi se da je to nemoguće.

Registar društava koja imaju odobrenje Hanfe za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, registar vezanih zastupnika te popis notificiranih pružatelja financijskih usluga iz drugih država članica Europske unije za izravno pružanje usluga na području Republike Hrvatske dostupni su na internetskim stranicama Hanfe (https://www.hanfa.hr/trziste-kapitala/registri/).

Hanfa poziva ulagatelje da prije stupanja u poslovni odnos s bilo kojim investicijskim društvom provjere ima li ono potrebne licence i je li se notificiralo za pružanje investicijskih usluga na području Republike Hrvatske.

Pozivano ulagatelje da u svrhu zaštite svojih interesa pročitaju brošuru koju je objavila Hanfa, a u kojoj se detaljno objašnjava na što treba obratiti pozornost prije početka i prilikom online trgovanja financijskim instrumentima.

Brošura se nalazi na poveznici https://www.hanfa.hr/media/5046/2020-10-06-bro%C5%A1ura-finalna.pdf.

HANFA brošura

#SurfajSigurnije

Top
More in Novosti
Alat za procjenu zrelosti kibernetičke sigurnosti malih i srednjih poduzeća

Agencija Europske unije za kibernetičku sigurnost (ENISA) je izdala alat za procjenu zrelosti kibernetičke sigurnosti malih i srednjih poduzeća. Mala...

Close