You are here
Home > Novosti > Mark Zuckerberg najavio novu sigurnosnu politiku Facebooka

Mark Zuckerberg najavio novu sigurnosnu politiku Facebooka

Datum objave novosti2018-03-23

Nakon što je u subotu, 17. ožujka 2018. godine Observer objavio intervju s bivšim zaposlenikom tvrtke Cambridge Analytica, zviždačem Christopherom Wylieom, Facebook ne silazi s naslovnica. Podsjetimo, Wylie je otkrio kako je tvrtka Cambridge Analytica koristila podatke više od 50 milijuna korisnika te na temelju tih podataka utjecala na stavove i mišljenja pogođenih korisnika. Posebno je osjetljivo pitanje uplitanja tvrtke u demokratske procese visoko razvijenih zapadnih zemalja te ne čudi kako je javnost očekivala kako će se osnivač društvene mreže Facebook, Mark Zuckerberg, obratiti korisnicima ubrzo nakon početnog članka što ga je objavio Observer.

 

Međutim, Zuckerberg se javnosti obratio pet dana nakon objave članka u intervjuu što ga je dao za televizijsku kuću CNN. U intervjuu je Zuckerberg izrazio žaljenje zbog curenja podataka te priznao kako su pravila koja su omogućavala korištenje podataka “narušila povjerenje između Facebooka i korisnika koji svoje podatke dijele s Facebookom vjerujući kako su sigurni”.

 

Rekao je kako je zadaća svih zaposlenih u Facebooku zaštita podataka korisnika te je napomenuo kako ne zaslužuju povjerenje korisnika ako im zaštitu ne mogu pružiti.

 

Zuckerberg je posebno naglasio kako je u planu poduzimanje konkretnih koraka kojima će se bolje regulirati korištenje i pristup podacima korisnika.

 

Kao glavne promjene naveo je:

 

  • Detaljno ispitivanje svih aplikacija koje su raspolagale velikim brojem podataka prije promjene politike u 2014. godini.
  • Ograničenje dostupnosti podataka osobama koje razvijaju aplikacije. Također, naveo je kako će ograničiti pristup podacima korisnika koji se aplikacijom nisu služili više od tri mjeseca.
  • Predstavljanje alata pomoću kojega će korisnici moći provjeriti koje aplikacije koriste njihove povjerljive podatke uz funkcionalnost koja će korisnicima omogućiti da aplikacijama zabrane korištenje njihovih podataka.

 

Kako bi dodatno naglasio važnost povjerenja i stvaranja regulacija kojima bi se zaštitili podaci korisnika, Zuckerberg je izrazio spremnost na svjedočenje pred Kongresom. “Zbilja mi je žao što se ovo dogodilo”, zaključuje Zuckerberg.

 

Jučer je u vezi događaja dao izjavu i CARNET-ov odjel za Nacionalni CERT u kojoj ističe važnost zaštite podataka, ali i upozorava o opasnostima što ih nepažljivo rukovanje osobnim podacima nosi.

 

Isječak iz televizijskog priloga pogledajte u nastavku:

 

http://bit.ly/SHFBNCERT

Top
More in Novosti
IGF objavio izvještaj o izazovima kibernetičke sigurnosti

"Internet Governance Forum" (IGF) je u sklopu svog programa "Best Practice Forum (BPF) on Cybersecurity" objavio izvješće u kojem se...

Close