You are here
Home > Novosti > Mozilla iz sigurnosnih razloga uklonila 23 dodatka u Firefoxu

Mozilla iz sigurnosnih razloga uklonila 23 dodatka u Firefoxu

Izvor slike: itproportal.com

Mozilla je uklonila 23 dodatka za web preglednik Firefox (eng. add-ons) nakon što je otkriveno da su potajno nadzirali korisničke navike pretraživanja te prikupljene podatke slali udaljenim poslužiteljima.

 

Sve je počelo nakon što je otkriveno da Firefoxov dodatak Web Security prati web stranice koje korisnici posjećuju i zatim šalje informacije do poslužitelja koji se nalazi u Njemačkoj. Navike pretraživanja mnogih korisnika zabilježene su u navedenom dodatku za web preglednik koji je preuzet više od 220 000 puta prije nego ga je Mozilla uklonila.

 

Dodatak Web Security nedavno je bio naveden na listi preporučenih dodataka na službenom Firefox blogu, ali ubrzo je uklonjen s liste nakon što je njemački sigurnosni istraživač Mike Kuketz otkrio kako navedeni softver šalje korisničke podatke do poslužitelja preko HTTP-a, što potencijalno može dovesti do tzv. Man-in-The-Middle napada i špijunaže.

 

Nakon što je uklonjen Web Security, Firefox korisnici prijavili su nekoliko dodataka za koje smatraju da također trebaju biti uklonjeni zbog sličnih aktivnosti. Neki od popularnijih dodataka za web preglednik koje je Mozilla uklonila su Browser Security, SmartTube, Popup Blocker Ultimate, DirtyLittleHelpers, YTTools i Quick AMZ.

 

Upitni dodaci za web preglednik pregledani su od strane inženjera te je otkriveno da, iako svi imaju različita imena, većina njih koristi isti izvorni kod koji je korišten i kod Web Security dodatka. Ti dodaci više nisu dostupni za preuzimanje, a postojeći korisnici primijetit će da su onemogućeni u njihovom pregledniku.

Top
More in Novosti
2,6 milijarde zapisa otkriveno u 2.300 poznatih neovlaštenih upada u baze podataka

Risk Based Security - objavljeno je polugodišnje izvješće za 2018. godinu u kojem je navedena informacija o 2.308 otkrivenih te...

Close