You are here
Home > Novosti > Nove informacije o planovima društvene mreže Facebook za ograničavanje pristupa korisničkim podacima

Nove informacije o planovima društvene mreže Facebook za ograničavanje pristupa korisničkim podacima

Glavni tehnološki direktor društvene mreže Facebook Mike Schroepfer najavio je nove korake što ih ova društvena mreža planira poduzeti kako bi bolje zaštitila podatke korisnika Facebooka te izvijestio o poduzetim početnim koracima i izmjenama na korisničkim profilima.

 

Objavljeni su detalji ukupno devet najznačajnijih izmjena.

 

Najavljena je nova mogućnost tzv. Kontrole aplikacija (App Controls) u kojoj će se korisnicima prikazati poveznica na vrhu Novosti / News Feed-a putem koje će moći vidjeti listu aplikacija koje upotrebljavaju njihove podatke, ali i koje informacije te aplikacije koriste.

 

Korisnici će također moći ukloniti aplikacije koje više ne žele koristiti. Također, u svjetlu događaja ove godine, korisnicima je dana mogućnost da provjere jesu li podaci pojedinog korisnika možda nepropisno podijeljeni s tvrtkom Cambridge Analytica.

 

U nastavku prenosimo popis predstavljenih izmjena po pojedinim Facebook aplikacijama:

 

API Događaji / Events API: Aplikacije koje koriste API više neće moći pristupiti popisu gostiju ili objavama na zidu događanja, a korištenje API događaja dopustit će se samo aplikacijama koje odobri Facebook prema strogim pravilima.

 

API Grupe / Groups API: Sve aplikacije trećih strana koje koriste API Grupe trebat će odobrenje društvene mreže Facebook i administratora grupe kako bi se osiguralo da one doprinose radu grupe. Međutim, pristup popisu članova grupe će za sve aplikacije biti onemogućen. Onemogućuje se i pristup osobnim podacima, kao što su imena i fotografije profila, koji su priloženi uz objave ili komentare kojima mogu pristupiti aplikacije.

 

API Stranice / Pages API: Facebook će osigurati da su informacije o Stranici dostupne samo aplikacijama koje pružaju korisne usluge za zajednicu. Svi budući pristupi API-ju Stranica morat će biti odobreni od strane Facebooka.

 

Facebook prijava: Facebook će morati odobriti sve aplikacije koje zahtijevaju pristup podacima kao što su podaci o prijavama, lajkovima, fotografijama, objavama, videozapisima, događajima i grupama.

 

Facebook će onemogućiti aplikacijama pristup osobnim podacima poput vjerskih ili političkih stavova, statusa odnosa i pojedinosti, prilagođenih lista prijatelja, obrazovanja i povijesti radnih mjesta, fitness aktivnosti, aktivnosti čitanja knjiga, aktivnosti slušanja glazbe, čitanja vijesti, pregledanih videozapisa te odigranih igara.

Također, u skoroj se budućnosti planira onemogućiti razvojnim programerima dohvaćanje podataka korisnika koji spornu aplikaciju nisu koristili u posljednja 3 mjeseca.

 

Pretraživanje i oporavak računa: Više neće biti moguće pretraživati Facebook koristeći brojeve telefona ili e-mail adresa.

Postupak Oporavka računa bit će izmijenjen s ciljem umanjenja mogućnosti provaljivanja u korisničke račune.

 

Povijest poziva i teksta: Facebook će pregledati ove značajke i utvrditi prikupljaju li se informacije iz tih poruka te će izbrisati sve zapise starije od jedne godine.

 

U budućnosti će klijenti na poslužitelje društvene mreže Facebook prenijeti samo informacije ključne za pružanje ove značajke bez prenošenja detaljnijih podataka kao što je vrijeme poziva.

 

Davatelji podataka i kategorije partnera: Facebook planira zatvaranje partnerskih kategorija, odnosno proizvoda koji je omogućavao pružateljima podataka trećih strana da svoje usluge usmjerenog oglašavanja nude izravno na Facebooku.

 

U Facebooku vjeruju kako će planirane izmjene bolje zaštititi informacije o korisnicima, a razvojnim programerima i dalje omogućiti stvaranje korisnih iskustava.

 

Posjetite poveznicu izvorne vijesti na službenoj Facebook stranici: https://newsroom.fb.com/news/2018/04/restricting-data-access/

Top
More in Novosti
VirusTotal predstavio Droidy, novu Android Sandbox tehnologiju

VirusTotal, Googleov javno dostupni internetski servis za analizu sumnjivih datoteka i URL-ova te detektiranje malvera, predstavio je novu značajku naziva...

Close