You are here
Home > Novosti > Prevaranti na Youtubeu promoviraju lažni softver kako bi ukrali korisničke podatke

Prevaranti na Youtubeu promoviraju lažni softver kako bi ukrali korisničke podatke

Prevaranti ciljaju ljudske slabosti i emocije, ali prate i aktualne teme. Tako su ovog puta preko YouTube platforme odlučili ciljati skupinu ulagača u kriptovalute.

Kriptovalute, kao imovina velike volatilnosti, u očima mnogih predstavljaju priliku za brzu zaradu, a samim time osobe postaju manje oprezne i naivno vjeruju onima koji im takvu zaradu obećaju.

Digitalinformationworld prenosi novosti iz Cyble’s Labs-ovog istraživanja u kojem je otkriveno oko 80 videa gdje promoviraju lažni softver za besplatno rudarenje kriptovaluta, koji je zapravo malwareu za krađu podataka. U jednom od videa opisuje se postupak preuzimanja i instalacije malicioznog softvera te se opisuje na koji način on radi.

U opisu ispod videa nalazi se poveznica za preuzimanje softvera, ali i lozinka kojom je softver zaštićen kako bi se korisnika još više uvjerilo u njegovu vjerodostojnost. Ako samo malo razmislimo – koja je svrha zaštite lozinkom, ako je ona javno dostupna? To je kao da nakon zaključavanja svojih ulaznih vrata, ključ ostavite u bravi.

Malware je nazvan Pennywise i služi za krađu raznih vrsta osjetljivih podataka, ostvaruje pristup kolačićima i nekim kodovima za enkripciju, zabilježeno je da usput stvara i slike vašeg zaslona, a može napasti i vaše kripto novčanike.

Nakon što prikupi potrebne podatke, sve ih sažme u jednu datoteku koju šalje na server hakera.

Zato, ne budite kao naša Ivana Paladino,  ne nasjedajte na obećanja lake zarade i ne preuzimajte softvere iz nepoznatih izvora.

#SurfajSigurnije

Top
More in Novosti
Program događanja
Predstavljanje rezultata Grow2CERT projekta

"Važnost ulaganja u kibernetičku sigurnost zbog zaštite građana i očuvanja nacionalne kibernetičke sigurnosti" Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET...

Close