You are here
Home > Novosti > Upoznajte pobjednički tim /dev/null i saznajte rezultate Hackultet natjecanja

Upoznajte pobjednički tim /dev/null i saznajte rezultate Hackultet natjecanja

Uspješno je provedeno CARNET-ovo prvo CTF natjecanje iz područja kibernetičke sigurnosti za studente. Natjecanje je provedeno u sklopu projekta e-Sveučilišta s ciljem promocije različitih područja kibernetičke sigurnosti i poticanja studenata na stvaranje karijere i jačanje stručnosti u tom području. 

U zabavnoj i natjecateljskoj atmosferi, studenti su imali priliku testirati svoje znanje iz područja kao što su ranjivost weba, reverzni inženjering, binary exploitation i dr. 

U natjecanju je sudjelovalo 90 studenata/ica u 18 timova, a zastavice su osvajali punih 48 sati. Jedan tim ostvario je maksimalnih 6000 bodova riješivši svih 40 zadataka.  

Prva tri tima imaju priliku sudjelovati u trenažnom kampu (eng. bootcamp) koji je ujedno i prilika za kvalifikaciju u nacionalni tim koji će predstavljati Hrvatsku na ovogodišnjem European Cyber Security Challengeu (ECSC) u Torinu. 

Rezultati Hackultet natjecanja: 

 1. /dev/null – 6000 
 1. null – 5400 
 1. gospoda – 5125 
 1. Božidari – 5125 
 1. Hackstreet Boys – 4675 
 1. The Architects – 4675 
 1. Trčk1 – 4675 
 1. Protivnici sivih stanica – 4655 
 1. spod Učke – 3915 
 1. Threat Level Midnight – 2880 
 1. De4dBeef – 2805 
 1. Tutel – 2750 
 1. Fei Tie – 2160 
 1. pldz – 1485 
 1. timi – 1000 
 1. ByteBusters – 600 
 1. LADAR – 430 
 1. inženjer Duje – 300 
A graph of different colored lines

Description automatically generated
Vremenska lenta „Top 10 timova“.

Čestitamo svim timovima na ostvarenim bodovima i hrabrosti za sudjelovanje na prvom Hackultetu! 

Posebne čestitke pobjedničkom timu /dev/null koji je riješio sve zadatke i ostvario maksimalan broj bodova. Svi članovi ovog tima (Danko Delimar, Luka Juha, Vatroslav Jakopec, Ivan Ukaš Korać i Neven Lukić) studiraju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. U nastavku vam donosimo intervju s ovim zanimljivim momcima kako biste ih bolje upoznali. 

Čestitamo, riješili ste sve zadatke i osvojili sve bodove koji su vam bili na raspolaganju. Recite nam nešto o sebi. Čime se bavite u slobodno vrijeme, kako ste se odlučili prijaviti na Hackultet i jeste li već sudjelovali na Hackniteu ili nekom drugom CTF natjecanju? 

U slobodno vrijeme bavimo se svačim, sportom, sviramo instrumente, slažemo robote, instaliramo Linux na sve laptope u blizini i naravno CTF-ovima. Na Hackultet smo se odlučili prijaviti jer smo svi polaznici (i jedan predavač) ovogodišnjeg KibSec-a na FER-u. Dvoje od pet nas je sudjelovalo na prvom Hacknite-u kada smo bili maturanti i drago nam je da sad postoji i natjecanje za studente. 

Je li bilo teško pronaći 5 članova za tim? 

Nije, opet svi smo povezani preko KibSec-a, tako da jedna poruka na Discordu bila dovoljna. 

Kako vam je bilo sudjelovati na Hackultetu? 

Na Hackultetu je bilo stvarno odlično i nadamo se da će sljedeće godine biti više ljudi i više zadataka kako CTF-ovi postaju sve popularniji u Hrvatskoj. 

Jeste li imali neku posebnu taktiku? Jeste li rješavali zadatke i u kasne noćne sate? 

Pa taktika je bila – svatko rješava neki zadatak i trudili smo se ne preklapati. Nismo bili nešto specijalizirani, svatko je rješavao kako je stigao i htio, a što se tiče rješavanja u kasne noćne sate samo treba pogledati vrijeme predavanja flagova. Vjerojatno je 90% flagova predano poslije ponoći, a neki i u pet ujutro. 

Što vam je bilo najzahtjevnije, a što najzanimljivije?  

Najzahtjevniji su definitivno bili binary zadaci, pogotovo zadatak „Zen“, a najzanimljivije… Teško je reći, ali vjerojatno isto binary zadaci. 

Jeste li naučili nešto novo i hoćete li opet sudjelovati na natjecanju? 

Definitivno, svi smo naučili nešto novo, ako ništa drugo da su CTF-ovi jako zabavni, a plan je svakako sudjelovati i dogodine. 

Gdje se vidite nakon fakulteta? Hoćete li ostati sigurnjaci ili imate druge planove? 

Samo dio nas smo sigurnjaci, a vidimo se u raznim poljima od pentesta do backenda ili DevOpsa. 

Hvala našim pobjednicima, a za sve vas koji se poželite okušati u zadacima s Hackulteta najavljujemo kako će platforma biti dostupna svima. Sve potrebne informacije bit će dostupne na našem portalu i putem društvenih mreža.  

Nakon završetka natjecanja svi sudionici su imali priliku ispuniti evaluacijski upitnik u kojem su mogli dati svoj osvrt. Upitnik je ispunilo više od polovice natjecatelja i natjecateljica. Gotovo svi se slažu da je natjecanje bilo zabavno i poučno, a svi osim onih koji dogodine više neće biti studenti, izrazili su veliku vjerojatnost za ponovno sudjelovanje. 

„Jako fun. Svaka čast ekipi koja je radila zadatke. Prvi put sam bio na ovakvom natjecanju i definitivno ne i zadnji.“ 

Sve je super, jako je zabavno i poučno, planiram sudjelovati i sljedeće godine 

Binary exploitation zadatci su bili super, jedva čekam vidjeti sljedeće godine. 

#SurfajSigurnije #Hackultet #CTF #ECSC 

Top
More in Novosti
Ove četiri prijevare vas mogu skupo koštati

Nacionalni CERT upozorava na povećan broj prijevara u kojima je građanima ukraden novac! UPOZORAVAMO NA SLJEDEĆE PRIJEVARE: „Zaradili ste na...

Close