You are here
Home > Novosti > Uz slogan „Razmisli prije nego klikneš!“ i ove godine obilježavamo Europski mjesec kibernetičke sigurnosti

Uz slogan „Razmisli prije nego klikneš!“ i ove godine obilježavamo Europski mjesec kibernetičke sigurnosti

Svake godine u listopadu obilježava se Europski mjesec kibernetičke sigurnosti. Tim povodom CARNET/Nacionalni CERT provodit će niz aktivnosti s ciljem osvještavanja hrvatskih građana o važnosti kibernetičke sigurnosti, kako bi lakše prepoznali kibernetičke prijetnje te na ispravan način reagirali i zaštitili se.

Proteklih godina svjedočili smo povećanoj upotrebi digitalnih tehnologija u svakodnevnim aktivnostima, što ujedno iziskuje i visoku razinu sigurnosti internetskih usluga i servisa, svijest korisnika o potrebi zaštite, pravilnoj komunikaciji i odgovornom korištenju suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Stoga će se ove godine u listopadu fokus staviti na teme poput kibernetičke higijene, internet bontona (Netiquette), prve pomoći za žrtve računalno-sigurnosnog incidenta, sigurnog rada i učenja od kuće.

Službena stranica kampanje "Veliki hrvatski naivci" - naivci.hr

U sklopu Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti nastavit će se i CERT-ova kampanja Veliki hrvatski naivci koja upozorava na opasnosti neopreznog korištenja interneta. Kroz priče naivaca – ljudi koji su zbog vlastite naivnosti postali žrtve neke od mnogih internetskih prevara građani će saznati kako se zaštiti od opasnosti koje vrebaju na internetu. Na web stranici https://naivci.hr/#Aktivnosti korisnici će moći naučiti kako generirati jaku lozinku, kako održavati kibernetičku higijenu i na zabavan način provjeriti svoje znanje iz područja kibernetičke sigurnosti. Ujedno će moći saznati više i o phishingu – najučestalijem incidentu koji čini 42% od ukupnog broja svih incidenata. 

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha i velikog interesa za natjecanje učenika srednjih škola iz područja računalne sigurnosti, CARNET/Nacionalni CERT će i ove godine organizirati natjecanje u obliku CTF-a (Capture the Flag) pod nazivom „Hacknite 2.0“. Riječ je o natjecanju kojim se proširuje svijest o važnosti primjene sigurnosnih mjera te izbjegavanju i ispravljanju mogućih sigurnosnih propusta u programskom kôdu, postavkama ili nekoj drugoj komponenti računalnog sustava. U dvodnevnom natjecanju učenici i njihovi mentori će na zabavan način i uz natjecateljsku atmosferu stjecati praktična znanja iz područja računalne sigurnosti.

Svi zainteresirani mogu na društvenim mrežama @CERT.hr@HRCERT pratiti najave i sadržaje  te doznati zanimljive činjenice iz područja kibernetičke sigurnosti.

O Europskom mjesecu kibernetičke sigurnosti

Europski mjesec kibernetičke sigurnosti (ECSM) je inicijativa Agencije Europske unije za kibernetičku sigurnost (ENISA) koja uz podršku Europske komisije, Europol-a, Europske središnje banke, država članica Europske unije, Europskog udruženja slobodne trgovine (EFTA) i više od 300 partnera iz javnog i privatnog sektora promovira važnost kibernetičke sigurnosti s posebnim naglaskom na informacijskoj sigurnosti građana i organizacija te zaštiti njihovih osobnih, financijskih i profesionalnih informacija.

   

Glavni je cilj mjeseca kibernetičke sigurnosti osvještavanje prosječnih korisnika o važnosti kibernetičke sigurnosti, promjena njihovog stava prema zaštiti te pružanje resursa koji im omogućavaju da se uspješno obrane od kibernetičkih prijetnji te smanje rizik od napada. 

Na adresi https://cybersecuritymonth.eu/@@activity-add svi zainteresirani mogu registrirati svoje aktivnosti, sadržaje i događanja posvećene kibernetičkoj sigurnosti i pridružiti se europskoj inicijativi koristeći hashtagove #CyberSecMonth i #ThinkB4UClick.

Top
More in Novosti
Računalno-sigurnosni savjeti za povratak u školu

Danas je prvi dan nove školske godine, a povratak u školske klupe je uzbudljiv mnogim učenicima, učiteljima i ostalom nastavnom...

Close