You are here
Home > Novosti > Zaštitite svoje srce i novčanik!

Zaštitite svoje srce i novčanik!

Iako volimo Valentinovo i osjećaj leptirića u trbuhu, u našem binarnom zapisu postoji naredba kibernetičkog Kupida, koji umjesto strelica koristi štit. Zašto štit? Jer je tu kako bi zaštitio vaše srce, ali i novčanik.

Sad ste vjerojatno već shvatili o čemu pričamo. Tako je, radi se o romantičnim prijevarama koje ciljaju usamljene duše u potrazi za ljubavi. O ovoj vrsti prijevare i novčanim gubicima koje su žrtve pretrpjele mogli smo čitati i u našim medijima, stoga koristimo ovu priliku kako bismo vas naučili prepoznati romantičnu prijevaru i zaštititi se od nje.

„Catphishing je vrsta online obmane / prijevare u kojoj osoba stvara lažni profil na društvenim mrežama odnosno izmišlja postojanje neke osobe s ciljem mamljenja neke stvarne osobe u vezu – obično romantičnu – kako bi izmamila novac, darove ili samo pažnju. No, može poslužiti i kao lažni odnos s ciljem dobivanja informacija ili pristup određenim resursima na koje osoba žrtva ima pravo.“

Naučite kako prepoznati romantičnu prijevaru i ne budite kao naš Daniel – velikan hrvatske naive.

Daniel – veliki hrvatski naivac

Romantična prijevara započinje ostvarivanjem kontakta putem interneta (e-poštom, na društvenoj mreži, forumu, aplikacijama za upoznavanje i dopisivanje i sl.). Napadači se najčešće predstavljaju kao osobe koje žive i/ili rade u inozemstvu, intenzivno se raspituju o vama i rade na izgradnji odnosa i povjerenja.

Prevaranti ciljaju vaše emocije. Žele u vama pobuditi ljubav, nadu ili pohlepu, kako ne bi mogli kritički propitivati situaciju.

Kad osjete da su zadobili vaše povjerenje, kreću sa zahtjevima kao što su uplate novca, odavanje podataka koje ne bi smjeli znat, zaobilaženje procedura i sl.

4 koraka romantične prijevare

Primjeri zahtjeva:

  • „Pošalji mi novce za autobusnu/avionsku kartu kako bi se naši uživo…“
  • „Moram platiti odvjetnika kako bih dobio nasljedstvo, a onda ti šaljem veliku svotu novca…“
  • „Poslao/la sam ti nakit (ili neku drugu vrijednu stvar), ali moraš platiti porez carini kako bi ga dobio/la…“
  • „Prikupljam sredstva za humanitarnu akciju…“

Kako prepoznati prijevaru:

  • Pravopisne greške. Prevaranti često koriste automatske prevoditelje teksta;
  • Traže vas uplatu novca ili kriptovaluta. Ovo je najveći znak za uzbunu. Ne uplaćujte novce osobama koje ste upoznali putem interneta;
  • Šalju slike (ponekad i dokumenata) kako bi dokazali svoj identitet. Provjerite jesu li slike preuzete s interneta pomoću opcije „Pretraživanje po slikama“ (eng. Search by image)

Želimo vam svima, sretno i sigurno Valentinovo <3

Top
More in Novosti
SKRIPTA ZA OPORAVAK OD ESXiArgs RANSOMWARE NAPADA

CISA je izdala skriptu za oporavak od ESXiArgs ransomware napada. Žrtve ESXiArgs ransomware napada, kojima ''flat'' datoteka nije šifrirana, pomoću...

Close