You are here
Home > Novosti > Završio je projekt Cybersecurity Ninja

Završio je projekt Cybersecurity Ninja

U sklopu edukativnog Cybersecurity Ninja projekta, provedeno je 10 radionica u 5 hrvatskih gradova, educirane su 384 osobe, osmišljena je i u 500 primjeraka otiskana edukativna brošura „Cybersecurity Ninja“ te je sa stručnjacima provedena rasprava o zaštiti djece i ulaganju u buduće stručnjake iz područja kibernetičke sigurnosti. 

Kibernetička sigurnost je vrlo živo i dinamično područje koje se mijenja iz dana u dan. Napadači vješto osmišljavaju nove napade i načine zaobilaženja zaštitnih mjera kako bi ostvarili svoje ciljeve. Zato je vrlo važno raditi na podizanju svijesti i znanja naših državljana, posebice djece, o kibernetičkoj sigurnosti. 

CYBERSECURITY NINJA – Educating Young People and Their Parents on How to Fight Cybersecurity Challenges, projekt je financirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država, U.S. Department of State, Bureau of Educational and Cultural Affairs u kojem su CARNET i Nacionalni CERT sudjelovali kao projektni partneri. 

Ciljeve projekta osmislila je i provela gđa. Vlatka Jajetić, voditeljica Službe za obradu incidenata i upravljanje kibernetičkom sigurnosti Nacionalnog CERT-a.  

Projektni ciljevi uključivali su edukaciju djece i mladih te njihovih roditelja i nastavnika o kibernetičkoj sigurnosti, ali i raspravu sa stručnjacima o načinima ulaganja u mlade i stvaranja budućih stručnjaka iz ovog područja. 

U sklopu projekta provedeno je 10 radionica u 5 hrvatskih gradova (Rijeka, Split, Osijek, Varaždin i Zagreb), educirane su 384 osobe (221 učenik i 163 odraslih) te je osmišljena i u 500 primjeraka tiskana edukativna brošura „Cybersecurity Ninja“. Projekt je bio i medijski popraćen, a ostvarene su nove te dogovorene buduće suradnje koje će zasigurno pomoći širenju svijesti o kibernetičkoj sigurnosti djece i prijetnjama s kojima se svakodnevno susrećemo. 

U petak, 8. prosinca 2023. održano je završno događanje na kojem su predstavljeni ciljevi i rezultati projekta te je održana panel rasprava na temu „Zaštita djece na internetu i ulaganje u buduće stručnjake“. Panel raspravu moderirala je voditeljica projekta gđa. Vlatka Jajetić, dok su panelisti bili priznati stručnjaci usko povezani s temom: g. Alen Delić (Hrvatska udruga menadžera sigurnosti), doc.dr.sc. Lana Ciboci Perša (Hrvatsko katoličko sveučilište), gđa. Marina Dimić Vugec (Nacionalni CERT), gđa. Valerija Golubić (Ministarstvo unutarnjih poslova) i g. Zlatan Morić (Visoko učilište Algebra). 

G. Delić naglasio je nedostatak tema koje su vezane uz sigurnost djece na internetu te potrebu za više ovakvih projekata na kojima zajednički trebamo raditi kako bismo postigli najbolje rezultate. Predstavljen je projekt udruge Sonda u koji su uključeni najmlađi naraštaji te kroz edukativne radionice potiču svijest mladih o nenasilnoj komunikaciji na internetu. 

Gđa. Ciboci, koja se između ostalog bavi borbom protiv maltretiranja na internetu (eng. cyberbullying) naglašava da ne smijemo zanemariti odgovornost roditelja kad se radi o temama zaštite djece na internetu. Ne trebamo osuđivati roditelje već im pomoći da se educiraju te da znanje prenesu na svoju djecu. Kad se radi o nasilju nad djecom na internetu, njemu vrlo često doprinose i sami mladi time što sudjeluju u dijeljenju nepoćudnog sadržaja te nemaju razvijenu svijest o posljedicama koje takav čin ostavlja na žrtve.  

Gđa. Marina Dimić Vugec naglasila je važnost uključivanja i edukacije djece od ranih nogu u područje kibernetičke sigurnosti te je podijelila informacije o uspješnosti Hacknitea (CTF natjecanja iz područja kibernetičke sigurnosti za srednje škole) koji se održava od 2020. godine, a već je polučio rezultate u vidu stvaranja novih stručnjaka iz područja kibernetičke sigurnosti. Također je naglasila kako će se u budućim projektima naglasak staviti na uključivanje skupina koje su trenutno slabije zastupljene u području kibernetičke sigurnosti.

Gđa. Golubić naglasila je i opisala intenzivan trud koji MUP ulaže u suzbijanje nasilja nad djecom na internetu, ali da nažalost statistike upućuju da nepoćudnog sadržaja koji uključuju maloljetne osobe ima i u Hrvatskoj. Naglašava da zakoni pokrivaju takve slučajeve, no često počinitelji ovih djela nisu svjesni da se radi o kaznenom djelu, te se nepoćudni sadržaji dijele i među mladima koji ne znaju da su te radnje zabranjene, ili u nekim slučajevima namjerno dijele nepoćudan sadržaj jer misle da ne mogu kazneno odgovarati jer nisu punoljetni.     

G. Morić naglašava da je interes mladih odnosno studenata za područje kibernetičke sigurnosti manji od očekivanog. Trebat će nam neko vrijeme da stvorimo nove stručnjake i potaknemo dodatan interes. Predstavljeni su planovi i programi koje Algebra provodi u području kibernetičke sigurnosti te je naglašena važnost suradnje i razmjene informacija između privatnog sektora i akademske zajednice.     

Ovim putem zahvaljujemo Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj i Vladi SAD-a na financiranju projekta, Meridian International Centru na pomoći u administrativnoj provedbi projekta i svima koji su doprinijeli osmišljavanju i provedbi projektnih ciljeva. Zahvaljujemo stručnjacima koji su svojim znanjem potaknuli raspravu i promišljanje o važnim pitanjima poput zaštite najranjivijih skupina, a posebno zahvaljujemo svim učenicima, nastavnicima, roditeljima i ostalim polaznicima naših radionica na iskazanom interesu za ovu temu i trudu koji su uložili u edukacije kako bi usvojeno znanje mogli prenositi dalje i doprinijeti zajedničkoj borbi za sigurniji internet. 

#SurfajSigurnije

Top
More in Novosti
SpyLoan Android malware je preuzelo više od 12 milijuna korisnika

Više od 12 milijuna korisnika preuzelo je putem Google trgovine aplikacije koje u sebi sadrže zlonamjerni kôd, a ta brojka...

Close