You are here
Home > Novosti > Financijska podrška razvoju Minix sustava

Financijska podrška razvoju Minix sustava

Izvor: Techworld
Datum objave novosti2009-04-27

Europsko istraživačko vijeće poduprlo je Nizozemsko sveučilište u nastavku rada na operativnom sustavu baziranom na Unix-u, za koji tvrdi da je mnogo pouzdaniji i sigurniji u odnosu na Linux i Microsoft Windows. Za te potrebe bit će izdvojeno 2.5 milijuna eura kojima će se financirati tri istraživača i dva programera, napominje računalni znanstveni profesor Andrew S. Tanenbaum sa Sveučilišta u Nizozemskoj.
Tanenbaum je razvio Minix, operativni sustav, donekle baziran na Unix-u koji sadrži manji osnovni kod i implementira pouzdaniju kontrolu sustava. Takodjer navodi kako će nastavak istraživanja unaprijediti operativni sustav na način da će sami ispravljati nedostatke, tj. greške u samom njihovom radu.
Za primjer, spominje osnovnu razliku u radu Windows, Linux sustava i Minix-a.
Kod Windowsa upravljački programi moraju biti instalirani unutar jezgre operativnog sustava, dok je kod Minix-a slučaj da oni rade kao aplikacije izvan jezgre što neće dovesti do pada u radu cijelog sustava računala u slučaju poteškoća.

Cert idNCERT-REF-2010-10-4800-ADV
Top
More in Novosti
Porast broja napada na SSH

Kako se u posljednje vrijeme kontinuirano bilježi porast broja napada na servis SSH, sigurnosni stručnjaci ističu potrebu za boljom zaštitom...

Close