You are here
Home > Arhiva > SAML – Security Assertion Markup Language

SAML – Security Assertion Markup Language

Gotovo svi korisnici Interneta su se susretali s različitim web stranicama koje od korisnika zahtijevaju autentikaciju (korisničko ime i lozinku). Međutim, ljudi uglavnom koriste drugačije podatke za pristup pojedinim web servisima i programima, što u konačnici rezultira velikim brojem različitih identiteta. Budući da neke od njih korisnici s vremenom zaborave, moraju ponovno popunjavati pristupne prijave te na taj način gomilaju brojne korisničke račune. Način da se to riješi je uvođenje sustava jedinstvene autentikacije na webu, a SAML standard ima za cilj uspostavu takvog sustava.
SAML je XML standard za razmjenu autentikacijskih i autorizacijskih informacija putem Interneta. Smisao spomenutog standarda leži u međusobnoj komunikaciji različitih sigurnosnih sustava, a ne na uvođenju novog pristupa autorizaciji i autentikaciji.
Kroz ovaj dokument opisan je nastanak spomenutog standarda te koji su faktori utjecali na njegovo korištenje. Također, dan je pregled osnovnih elemenata SAML jezika te načini njihovog povezivanja i korištenja. Navode se informacije o programima, ali i standardima, koji koriste SAML. I naposljetku, dio teksta se odnosi na mehanizme koje primjenjuje ovaj standard u svrhu zaštite i sigurnosti podataka koji se prenose mrežom.

 

CCERT-PUBDOC-2009-10-279

Top
More in Arhiva
Mac OS X malware

Uz operacijski sustav Mac OS X često se vežu uvjerenja o njegovoj sigurnosti koja je toliko visoka da nema potrebe...

Close