You are here
Home > Arhiva > OpenVPN

OpenVPN

Virtualna privatna mreža (VPN) predstavlja komunikacijski sustav, koji koristi infrastrukturu Interneta za fleksibilniji i ekonomičniji prijenos podataka između udaljenih ili virtualnih ureda, te djelatnika koji se putem kućnih računala povezuju u privatnu računalnu mrežu. Osnovni zahtjevi koji se postavljaju za ovakav način povezivanja jesu očuvanje tajnosti i integriteta podataka te autentifikacija korisnika.
Jedno od rješenja koje je moguće koristiti u ovu svrhu je OpenVPN. Riječ je o programu koji koristi SSL/TLS protokol za enkripciju podataka stvarajući virtualni tunel između krajnjih točaka.
U ovom su dokumentu opisana osnovna obilježja OpenVPN tehnologije i postupak instalacije na različitim operacijskim sustavima. Također, navedeni su i osnovni sigurnosni koncepti koje je moguće primijeniti u svrhu zaštite podataka koji se razmjenjuju u komunikaciji. Osim toga, spomenuti su i drugi tipovi VPN rješenja, njihova usporedba kao i statistika ranjivosti za alat OpenVPN.

 

NCERT-PUBDOC-2010-04-298

Top
More in Arhiva
Metode zaštite dokumenata

Postoji sve veća potreba za zaštitom osjetljivih informacija. U povijesti su ljudi koristili različite metode kojima su pokušavali osigurati tajnost...

Close