You are here
Home > Novosti > 28. siječanj : Europski dan zaštite osobnih podataka

28. siječanj : Europski dan zaštite osobnih podataka

DPD2022

Godine 2006. Odbor ministara Vijeća Europe odlučio je obilježavati “Dan zaštite podataka” svake godine 28. siječnja. Dan zaštite podataka obilježava se globalno, a izvan Europe pod nazivom “Dan privatnosti”.

28. siječnja 2022. globalno se obilježava 16. Dan zaštite podataka. Cilj mu je podizanje svijesti o pravu na zaštitu podataka. Nakon 40 godina od potpisivanja Konvencije 108 i važnije izmjene Konvencije 108+ i dalje je potrebno poticati, sudjelovati i organizirati brojna događanja, kampanje i edukacije šire javnosti o vrijednosti osobnih podataka u digitalnom svijetu i njihovoj zaštiti.

Dan zaštite osobnih podataka posvećen je edukaciji i informiranju o pravima pojedinaca u području zaštite podataka.

Vrijednost osobnih podataka s napretkom digitalnih tehnologija i sve širom primjenom internetskih usluga raste i već postoje javno dostupne procjene vrijednosti podataka pojedinaca ovisno o tome koja su njihova socio-demografska obilježja, broj i postojanje korisničkih računa na raznim platformama, korištenje određenih aplikacija i tehnologija i slično.

Nacionalni CERT stalno osvještava javnost i svoje korisnike o važnosti zaštite njihovih podataka na internetu i brizi o digitalnom tragu.

Obilježite današnji dan korištenjem nekih od preporuka o održavanju kibernetičke higijene i pozitivnog digitalnog traga!

Top
More in Novosti
UPOZORENJE! Šire se mailovi s malicioznim privitkom!

UPDATE 27.01.2022. Nove informacije označene su crvenim tekstom te je dodana analiza tvrtke INFIGO IS d.o.o. Nacionalni CERT zabilježio je...

Close