You are here
Home > Novosti > Kompromitirani podaci 800 000 korisnika Swisscoma

Kompromitirani podaci 800 000 korisnika Swisscoma

Datum objave novosti2018-02-08

Swisscom, najveća telekom kompanija u Švicarskoj, doživjela je veliko curenje podataka svojih korisnika. U ovom slučaju riječ je o oko 800 000 korisnika što je jednako 10% cjelokupne švicarske populacije.

Podaci kojima je pristupljeno sastojali su se od imena i prezimena, kućne adrese, datuma rođenja te telefonskih brojeva korisnika Swisscoma. Tvrtka u svojoj izjavi navodi kako su sporni podaci dostupni na javnim domenama i javno dostupnim listama.

Podaci su karakterizirani kao “ne-osjetljivi” unutar švicarskog zakona o zaštiti podataka. Ništa od osjetljivih podataka poput lozinki, transakcijskih potvrda, korisničkih podataka nisu izloženi riziku.

Swisscom je zabilježio pojavu incidenta u jesen 2017. godine tijekom rutinske provjere operacijskih aktivnosti. Navodno, napadači su zaobilazeći sigurnosna ograničenja ostvarili pristup osjetljivim podacima i zloupotrijebili ovlasti nad korisničkim podacima.

Swisscom radi na pružanju sigurnosti kako bi suzbio pojavu istih napada u budućnosti. Navedeno uključuje jači proces autentifikacije i zabranu upita za korisnike. U pitanju je curenje podataka koje na globalnoj razini ne predstavlja značajan incident.

No, u slučaju Švicarske, ovakav propust odražava se na sigurnost svake obitelji, napominje Ilia Kolochenko, izvršni direktor tvrtke High-Tech Bridge. Ukradeni podaci omogućuju napadačima niz mogućnosti, među ostalima lažno predstavljanje, preuzimanje lozinki, kampanje prijevare što za posljedicu vuče znatnu dugoročnu štetu.

Swisscom naglašava kako nije zabilježio porast u reklamnom oglašavanju i drugim aktivnostima na štetu korisnika, no upozorava na podizanje razine svijesti i osvještavanja važnosti računalne sigurnosti.

Sigurnost vanjskih partnera i nemogućnost njihovog adresiranja danas predstavlja veliki problem. Mnoge međunarodne korporacije se usmjeruju upravo na taj problem, napominje Kolochenko. Računalni napadači usmjeruju fokus pronalasku ranjivosti s lako dostupnim pristupom, a na sreću, mnoge tvrtke rade na uklanjanju istih ranjivosti.

Bez obzira na to što osjetljivi podaci nisu pogođeni curenjem, povjerenje između korisnika i tvrtke je dovedeno u pitanje. Situacija dovodi do ozbiljne korisničke sumnje spram ustanova koje vode brigu o zaštiti digitalnih podataka.
 

Top
More in Novosti
Dan sigurnijeg Interneta 2018.

Danas se diljem svijeta obilježava Dan sigurnijeg Interneta. Pokrenut kao inicijativa projekta EU SafeBorders 2004. godine, Dan sigurnijeg Interneta plod...

Close