You are here
Home > Novosti > Zaposlenici društvene mreže MySpace mogli su čitati privatne podatke korisnika!

Zaposlenici društvene mreže MySpace mogli su čitati privatne podatke korisnika!

Puno prije no što su Facebook, Twitter i Instagram vladali internetom, postojao je MySpace. Jedna od prvih društvenih mreža još je 2006. godine prešla granicu od 100 milijuna korisnika. Međutim, prema izvještaju što ga je objavio Vice, zaposlenici ove društvene mreže su koristili posebno razvijen alat kako bi pratili aktivnosti korisnika.

 

U izvještaju piše kako su zaposlenici koristili alat imena “Overlord” kako bi pregledavali korisničke podatke za prijavu kao što su lozinke i korisnička imena. Također, Overlord je zaposlenicima omogućavao pristup i privatnim porukama što su ih korisnici razmjenjivali.

 

Iako je prvotna namjena ovog alata bila moderiranje sadržaja na društvenoj mreži te pružanje potrebnih informacija nadležnim tijelima, zaposlenici su ga koristili kako bi špijunirali svoje bivše partnere.

 

Hemanshu Nigam, koji je od 2006. do 2010. godine bio zadužen za sigurnost društvene mreže MySpace, za Vice je pojasnio kako svaka društvena mreža ima takav alat kako bi mogla pristupiti podacima koji bi mogli otkriti više o nekim zlonamjernim aktivnostima.

 

Nigam je također napomenuo da je upravo on radio na tome da se podaci korisnika što bolje zaštite nakon što se pridružio tvrtki, a zaposlenici koji su uhvaćeni na djelu su odmah dobili otkaz te im je onemogućen pristup alatu.

 

Glasnogovornik MySpacea je za Vice rekao da alat još uvijek postoji, ali da su njegove sposobnosti uvelike ograničene te da se svaki zahtjev za uvidom u podatke dokumentira kako bi se izbjegla zloupotreba.

 

Ovo baca novo svjetlo na incidente koji su se vezali uz divove kao što su Facebook i Google, a koji su uključivalo iskorištavanje podataka korisnika bez njihovog pristanka.

Top
More in Novosti
PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #63

15. lipnja 2019. godine   Novi ransomware [Locked] Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie u potrazi je za novim ransomwareom koji dodaje...

Close