You are here
Home > Novosti > PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #48

PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #48

Datum objave novosti2019-03-08

2. ožujka 2019. godine

Ransomware se pretvara da ga je poslao sigurnosni tim servisa ProtonMail kako bi zaštitio podatke od napadača

Otkriveno je da se nedavna inačica ransomwarea GarrantyDecrypt pretvara da ju je poslao sigurnosni tim tvrtke Proton Technology koja stoji iza usluga ProtonMail i ProtonVPN.

 

 

Pronađena inačica 4.1 ransomwarea CrazyCrypt

Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama pronašli su novu inačicu 4.1 ransomwarea CrazyCrypt koja ostavlja ucjenjivačku poruku naziva FILES ENCRYPTED.txt.

 

 

3. ožujka 2019. godine

 

Nova inačica ransomwarea Dharma naziva Korea

Sigurnosni stručnjak Jakub Kroustek pronašao je novu inačicu ransomwarea Dharma koja dodaje nastavak .korea šifriranim datotekama.

 

4. ožujka 2019. godine

 

Operacija #OpJerusalem napadala je korisnike Windows operacijskih sustava u Izraelu ransomwareom JCry

Preko vikenda, stotine popularnih izraelskih stranica bile su meta napada pod nazivom #OpJerusalem čiji je cilj bio zaraziti korisnike Windows operacijskih sustava ransomwareom JCry. Na sreću, pogreška u napadačevom kodu samo je izmijenila sadržaj stranice umjesto da zarazi posjetitelje ransomwareom.

 

 

Ransomware Anabelle 2.1 briše datoteke s računala

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea Anabelle koja, umjesto da šifrira, zbog loše napisanog koda briše datoteke s računala.

 

 

Nova inačica 2.0 ransomwarea Globelmposter

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu 2.0 ransomwarea GlobeImposter koja dodaje nastavak .{mattpear@protonmail.com}MTP.

 

Ransomware Neptun

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novi ransomware koji dodaje nastavak .Neptune. Ova skupina ransomwarea sadržava inačice koje koriste nastavke nazvane prema planetima.

 

Nova potraga za ransomwareom

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie u potrazi je za ransomwareom koji dodaje nastavak .[help24decrypt@cock.li i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva How to decrypt.txt.

 

Nova inačica ransomwarea Satan

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea Satan/Lucky koja dodaje nastavak .evopro i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva _如何解密我的文件_.txt. Prema riječima sigurnosnog stručnjaka xiaopao, radi se o inačici ransomwarea Satan.

Nova inačica ransomwarea Everbe naziva Seed Locker

Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama pronašli su novu inačicu ransomwarea Everbe 2.0 naziva Seed Locker. Ovaj ransomware dodaje nastavak .seed šifriranim datotekama i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva !#_How_to_decrypt_files_$!.txt.

 

 

5. ožujka 2019. godine

 

Inačica ransomwarea CryptoMix naziva Clop kaže kako su joj meta napada cijele mreže, a ne pojedinačna računala

Otkrivena je nova inačica ransomwarea CryptoMix koja dodaje nastavke .CLOP ili .CIOP šifriranim datotekama. Od posebne važnosti je to što ova inačica navodi da su meta napadača cijele računalne mreže, a ne pojedinačna računala.

 

 

Ransomware-kao-usluga Jokeroo nudi više različitih paketa usluga

Novi ransomware-kao-usluga (engl.  Ransomware-as-a-Service, RaaS) naziva Jokeroo promovira se putem hakerskih web stranica i Twittera, a navodno omogućuje partnerima pristup potpuno funkcionalnom ransomwareu i poslužitelju za plaćanje otkupnine.

 

 

Nova inačica ransomwarea Scarab

Sigurnosni stručnjak Emmanuel_ADC-Soft pronašao je novu inačicu ransomwarea Scarab koja dodaje nastavak  .kitty šifriranim datotekama i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva HOW-TO-RESTORE-FILES.txt.

 

 

Novi ransomware ICP

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie u potrazi je za novim ransomwareom koji dodaje nastavak .icp šifriranim datotekama i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva Restore_ICPICP_Files.txt.

 

Nova inačica ransomwarea Dharma koristi nastavak .plomb

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea Dharma koja dodaje nastavak .id-[id].[plombiren@hotmail.com].plomb.

 

6. ožujka 2019. godine

 

Nova inačica ransomwarea Scarab

Sigurnosni stručnjak GrujaRS pronašao je novu inačicu ransomwarea Scarab koja dodaje nastavak .dy8wud i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva HOW TO RECOVER ENCRYPTED FILES.TXT.

 

 

7. ožujka 2019. godine

 

Otkriven screenlocker W1F1RANSOM

Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama pronašli su novi softver koji zaključava računalo (engl. screenlocker) naziva W1F1RANSOM ili W1F1SN1FF3R, lozinka za otključavanje je 0000.

 

 

StopDecrypter program ažuriran novim ključevima

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie dodao je nove offline ključeve u svoj program StopDecrypter.  Ključevi su namijenjeni inačicama koje koriste nastavke .promoz, .promok, .promorad i .promok.

 

Top
More in Novosti
PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #47

16. veljače 2019. godine   Novi ransomware GarrantyDecrypt  Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novi ransomware naziva GarrantyDecrypt koji dodaje...

Close