You are here
Home > Novosti > PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #47

PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #47

Datum objave novosti2019-03-01

16. veljače 2019. godine

 

Novi ransomware GarrantyDecrypt 

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novi ransomware naziva GarrantyDecrypt koji dodaje nastavak  .cammora.

 

Nova inačica ransomwarea Jigsaw naziva DeltaSEC

Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama pronašli su novu inačicu ransomwarea Jigsaw naziva DeltaSEC.

 

 

Nova inačica ruskog ransomwarea

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea koja dodaje nastavak .infileshop@gmail_com_ID44 i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva ! ПРОЧТИ МЕНЯ !.html.

 

 

18. veljače 2019. godine

 

Nova inačica ransomwarea Scarab

Sigurnosni stručnjak Emmanuel_ADC-Soft pronašao je novu inačicu ransomwarea Scarab koja dodaje nastavak .X3 i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva HOW TO RECOVER ENCRYPTED FILES.TXT.

 

 

19. veljače 2019. godine

 

Dostupan alat za dešifriranje ransomwarea GandCrab do inačice v5.1, već razvijena inačica v5.2

Besplatan alat za dešifriranje dostupan je svim korisnicima čija su računala zaražena posljednjim potvrđenim inačicama ransomwarea GandCrab. Omogućava dešifriranje datoteka šifriranih inačicama GandCraba od v4 do v5.1 te još nekim ranijim inačicama.

 

 

Novi ransomware pretvara se da ga je poslao sigurnosni tim servisa ProtonMail

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novi ransomware koji ostavlja ucjenjivačku poruku naziva SECURITY-ISSUE-INFO.txt i lažno se predstavlja kao da ga je poslao sigurnosni tim servisa ProtonMail.

 

 

Nova inačica ransomwarea STOP naziva Promos

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea STOP/DJVU koja dodaje nastavak .promos šifriranim datotekama.

 

Novi ransomware Seed Locker

Sigurnosni stručnjak Emmanuel_ADC-Soft pronašao je novi ransomware koji dodaje nastavak .seed i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva !#_How_to_decrypt_files_#!.

 

 

20. veljače 2019. godine

 

Formjacking prestigao ransomware i cryptojacking te time postao glavna prijetnja 2018. godine

Novi godišnji izvještaj tvrtke Symantec pokazuje kako su formjacking napadi i napadi na opskrbni lanac (engl. supply chain attacks) bili najbrže rastuće prijetnje 2018. godine, dok su napadači krenuli više koristiti living-off-the-land (LotL) napade, uz primjerice znatno povećanje u korištenju PowerShell skripta od 1000%.

 

Otkriven ransomware Cekisan

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie otkrio je novi ransomware koji dodaje nastavak .cekisan šifriranim datotekama i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva Readme_Restore_Files.txt.

 

Nova inačica ransomwarea Dharma koristi nastavak .aqva

Sigurnosni stručnjak Jakub Kroustek pronašao je novu inačicu ransomwarea Dharma koja dodaje nastavak .aqva šifriranim datotekama.

 

21. veljače 2019. godine

 

Distributeri ransomwarea GandCrab i dalje šire inačice koje je moguće dešifrirati

Distributeri ransomwarea GandCrab čine uslugu svojim žrtvama i šire inačice ransomwarea za čije dešifriranje postoji besplatan alat.

 

Novi ransomware BlackPink

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie uočio je novi ransomware učitan na servis ID Ransomware koji dodaje nastavak .BlackPink šifriranim datotekama i ostavlja ucjenjivačku poruku na korejskom jeziku, naziva how_to_recver_files.txt.

 

Novi ruski ransomware

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novi ruski ransomware koji ostavlja ucjenjivačku poruku naziva инструкция по оплате.txt.

 

Novi ransomware dodaje nastavak .crazy

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novi ransomware koji dodaje nastavak .id.[id].[[emai]].crazy šifriranim datotekama i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva FILES ENCRYPTED.txt.

 

Nova inačica ransomwarea Matrix

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea Matrix koja dodaje nastavak .GBLOCK i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva !GBLOCK_INFO.rtf.

 

22. veljače 2019. godine

 

Ransomware Cr1ptT0r, namijenjen ugradbenim računalnim sustavima, napada D-Link uređaje za mrežnu pohranu

Novi ransomware Cr1ptT0r, namijenjen ugradbenim računalnim sustavima, napada uređaje za mrežnu pohranu (engl. Network Attached Storage) izložene internetu i šifrira podatke kojima može pristupiti.

 

 

Nova inačica ransomwarea Dharma dodaje nastavak .AYE

Sigurnosni stručnjak Jakub Kroustek pronašao je novu inačicu ransomwarea Dharma koja dodaje nastavak .AYE šifriranim datotekama.

 

23. veljače 2019. godine

 

Otkriven ransomware Dogge

Sigurnosni stručnjak Dodge This Security pronašao je novi ransomware naziva Dogge. Riječ je o šaljivom ramsomwareu.

 

 

24. veljače 2019. godine

 

Ransomware B0r0nt0K traži $75.000 otkupnine, šifrira Linux poslužitelje

Novi ransomware naziva B0r0nt0K šifrira web stranice žrtava i zahtijeva otkupninu u iznosu 20 bitcoina što je otprilike $75.000. Potvrđeno je da ransomware napada Linux poslužitelje, ali moguće je i da napada Windows računala.

 

 

25. veljače 2019. godine

 

Nova inačica ransomwarea Xorist

Sigurnosni stručnjak GrujaRS pronašao je uzorak ransomwarea Xorist koji kao nastavak dodaje samo znak točke i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva HOW TO DECRYPT FILES.txt.

 

 

27. veljače 2019. godine

 

D-Link obavijest o ransomwareu Cr1ptT0r

D-Link je izdao sigurnosnu obavijest o ransomwareu Cr1ptT0r.

 

Otkriven ransomware CrazyCrypt

Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama pronašli su novu inačicu ransomwarea Stupid naziva CrazyCrypt 2.1.

 

 

Nova inačica ransomwarea Scarab dodaje nastavak .ARTEMY

Sigurnosni stručnjak GrujaRS pronašao je novu inačicu ransomwarea Scarab koja dodaje nastavak .ARTEMY šifriranim datotekama.

 

 

Nova inačica ransomwarea Phobos

Sigurnosni stručnjak Jakub Kroustek pronašao je novu inačicu ransomwarea Phobos koja dodaje nastavak .Frendi.

 

 

28. veljače 2019. godine

 

Nova inačica ransomwarea Matrix

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea Matrix koja dodaje nastavak .SBLOCK i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva !SBLOCK_INFO!.rtf.

 

Nova inačica ransomwarea STOP/DJVU

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea STOP/DJVU koja dodaje nastavak .promoz.

 

Ransomware napad na floridski ISP

Američke novine Tallahassee Democrat izvještavaju:

„Ransomware napad na Network Tallahassee spriječio je korisnike da se spoje na internet, šalju i primaju e-poštu ili pristupe web stranicama koje su postale potpuno nedostupne.

 

1. ožujka 2019. godine

 

Novi uzorak ransomwarea RotorCrypt

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novi uzorak ransomwarea RotorCrypt koji dodaje nastavak !_!email__ prusa@goat.si __!..PAYMAN i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva open_payman.txt.

 

Ransomware CSP

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie u potrazi je za novom inačicom ransomwarea koja dodaje nastavak _csp i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva HOW TO DECRYPT[1T0tO].txt.

 

Nova inačica ransomwarea STOP/DJVU

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea STOP/DJVU koja dodaje nastavke .promorad i .promock.

Top
More in Novosti
GODIŠNJI IZVJEŠTAJ RADA NACIONALNOG CERT-A ZA 2018. GODINU

Objavljen je Godišnji izvještaj rada Nacionalnog CERT-a u 2018. godini u kojem je dan pregled sigurnosti na internetu u Republici Hrvatskoj i...

Close