You are here
Home > Baza znanja > Dokumenti > GODIŠNJI IZVJEŠTAJ RADA NACIONALNOG CERT-A ZA 2018. GODINU

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ RADA NACIONALNOG CERT-A ZA 2018. GODINU

Objavljen je Godišnji izvještaj rada Nacionalnog CERT-a u 2018. godini u kojem je dan pregled sigurnosti na internetu u Republici Hrvatskoj i u svijetu.

 

U 2018. godini Nacionalni CERT, odjel Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET, nastavio je svoju proaktivnu i reaktivnu ulogu kako bi se smanjio rizik od pojave sigurnosnih incidenata i umanjila šteta pri njihovom nastupanju. Nastavio je razvijati suradnju s institucijama izvan Hrvatske kao što su drugi CERT timovi i institucije EU-a i NATO-a. Unutar Hrvatske Nacionalni CERT surađuje s brojnim tijelima, a sve u svrhu razvitka zajedničkih interesa u području informacijske sigurnosti.

 

Nacionalni CERT sudjeluje i u provedbi brojnih projekata, od kojih je istaknut GrowCERT – dvogodišnji projekt kojim se želi ojačati kapacitet Nacionalnog CERT-a i poboljšati suradnja na nacionalnoj i europskoj razini. Projekt je pokrenut u srpnju 2017. godine uz financijsku potporu Europske komisije putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF – Connecting Europe Facility). Osim toga, u 2018. godini započela je provedba projekta iz CEF Instrumenta Europske unije za povezivanje Europe pod nazivom “CyberExchange”, u kojem Hrvatska (s predstavnicima iz ZSIS CERT-a i Nacionalnog CERT-a) pod koordinacijom udruženja CZ.NIC jača suradnju CERT-ova iz 10 zemalja Europske unije.

 

U izvještaju je prikazana statistika obrađenih incidenata u Nacionalnom CERT-u kroz 2018. godinu u kojoj je posebno istaknuto donošenje dokumenta “Nacionalna taksonomija računalno-sigurnosnih incidenata” koji je rezultat ZSIS CERT-a i Nacionalnog CERT-a uz podršku ostalih tijela iz područja kibernetičke sigurnosti. Vodeći tipovi incidenata su web defacement, phishing URL i hoax. Najznačajnija promjena u odnosu na 2017. godinu je velik broj hoax incidenata, odnosno ucjenjivačkih “scam” poruka koji je velik broj korisnika zaprimio na svoje adrese elektroničke pošte.

 

Nacionalni CERT u 2018. godini ostvario je značajne pomake na području nacionalne i međunarodne suradnje, daljnjeg usavršavanja djelatnika te na području povećanja razine spremnosti na odgovor na sve složenije sigurnosne izazove. Godišnji izvještaj za 2018. godinu možete pronaći na poveznici u nastavku:

 

Godišnji izvještaj rada Nacionalnog CERT-a u 2018. godini

Top
More in Dokumenti, Godišnji izvještaji, Novosti
PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #46

19. veljače 2019. godine   Objavljen alat za dešifriranje ransomwarea GandCrab do inačice v5.1 Bitdefender, rumunjska tvrtka koja se bavi...

Close