You are here
Home > Novosti > PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #64

PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #64

24. lipnja 2019. godine

 

Ransomware Sodinokibi širi se putem exploit alata i zlonamjernog oglašavanja

Primijećeno je kako se ransomware Sodinokibi širi putem zlonamjernih oglasa koji preusmjeravaju korisnika na exploit alat RIG. Korištenjem exploit alata, ransomware Sodinokibi na raspolaganju ima širok raspon različitih vektora napada kojima može zaraziti žrtvino računalo.

 

 

Umjesto ponuđenih sofisticiranih tehnoloških rješenja, sigurnosne tvrtke plaćaju otkupninu napadačima

Poput dvaju američkih sigurnosnih tvrtki koje su nedavno umjesto obećanih sofisticiranih tehnoloških rješenja platile otkupninu napadačima, i tvrtka Red Mosquito iz Ujedinjenog Kraljevstva uhvaćena je u pregovorima o iznosu otkupnine s napadačima.

 

25. lipnja 2019. godine

 

Pružatelj upravljanih usluga (MSP) platio otkupninu u iznosu od $150.000 napadačima kako bi povratio datoteke

Neimenovani pružatelj upravljanih usluga (MSP) bio je prisiljen platiti više od $150.000 napadačima za oporavak podataka nakon napada ransomwareom. Meta napada bio je softver za udaljeni nadzor i upravljanje (RMM) i upravljačka ploča za upravljanje kibernetičkom sigurnosti preko kojih su se napadači infiltrirali u MSP-ov sustav i proširili na krajnje korisnike.

 

26. lipnja 2019. godine

 

Još jedan američki grad platio je otkupninu kibernetičkim kriminalcima koji stoje iza napada ransomwareom

Vijećnici grada Lake City izglasali su plaćanje otkupnine u iznosu od $500.000 napadačima nakon što je ransomware napad isključio njihova računala s mreže na više od dva tjedna. Na plaćanje otkupnine u iznosu od $600.000 bila je primorana i Riviera Beach, čime su napadači sveukupno zaradili $1.1 milijun od američke savezne države Floride.

 

27. lipnja 2019. godine

 

Hakirani poslužitelj oglašivačke mreže širi ransomware SEON i trojanske konje zlonamjernim oglasima

Tvrtka Malwarebytes analizirala je mrežni promet i otkrila da je izvor zlonamjernih oglasa popularna web stranica onlinevideoconverter.com. Prilikom posjeta stranice, hakirani poslužitelj s oglasima učitao je lažnu GIF datoteku sa zlonamjernim JavaScript kodom koji bi preusmjerio korisnika na stranicu exploit alata. Exploit alat bi tada instalirao ransomware SEON, trojanskog konja za krađu podataka i alate za rudarenje na ranjivo računalo.

 

 

28. lipnja 2019. godine

 

Treći grad u Floridi koji je postao žrtva napada ransomwareom

Lokalne vlasti grada Key Biscayne u javnost su iznijele informaciju kako su postali žrtva napada ransomwareom, skupa s Lake Cityjem i Rivierom Beach.

 

Gradski dužnosnici u Baltimoreu odobrili korištenje viška prihoda za oporavak od napada ransomwareom

Grad Baltimore za oporavak od napada ransomwareom na raspolaganje je dobio oko $10 milijuna viška prihoda. Podsjećamo, napad se dogodio u svibnju, napadači su tražili $80.000 otkupnine koju je grad Baltimore odbio platiti, a ukupni trošak oporavka od napada procijenjen je na $18 milijuna.

 

Top
More in Novosti
Agencija Europske unije za mrežnu i informacijsku sigurnost ulazi u novo poglavlje!

U četvrtak, 27. lipnja 2019. godine, na snagu je stupio EU Cybersecurity Act (CSA), a ovim aktom ENISA, koja je...

Close