You are here
Home > Novosti > PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #81

PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #81

26. listopada 2019. godine

 

Nove inačice ransomwarea Paradise naziva SEV, odnosno LM

Sigurnosni stručnjak dnwls0719 pronašao je nove inačice ransomwarea Paradise koje dodaju nastavak .sev, odnosno .lm i ostavljaju ucjenjivačku poruku naziva —==%$$$open_me_up$$$==—.txt.

 

27. listopada 2019. godine

 

Ransomware TrialWorks omeo sudske predmete i rokove

TrialWorks, jedan od najbolje ocijenjenih pružatelja legalnog softvera za upravljanje pravnim slučajevima za odvjetničke tvrtke i odvjetnike, postao je žrtva ransomware napada ranije ovog mjeseca.

 

28. listopada 2019. godine

 

Nova inačica ransomwarea Nemty Revenge 2.0

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie primijetio je da se ransomware Nemty ponovno pojavio, ali se preimenovao u „Nemty Revenge 2.0“. Michael misli da je možda popravljena pogreška u kriptografiji.

 

Nova inačica ransomwarea Dharma naziva XDA

Sigurnosni stručnjak Jakub Kroustek otkrio je novu inačicu ransomwarea Dharma koja dodaje nastavak .xda šifriranim datotekama.

 

Ransomware superjunak iz grada Normala u Illinoisu

„Zahvaljujući sigurnosnom stručnjaku Michaelu Gillespieu, tajanstvenom programeru u trgovini za popravke Nerds On Call, stotine tisuća žrtava ransomwarea besplatno je oporavilo svoje datoteke.“

 

Objavljen alat za dešifriranje ransomwarea Ouroboros

Tvrtka BitDefender objavila je alat za dešifriranje datoteka šifriranih ransomwareom Ouroboros.

 

Nova inačica ransomwarea Paradise naziva WORM

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea Paradise koja dodaje nastavak .worm.

 

Nova inačica ransomwarea SamSam odaje počast JayTHL-u

Sigurnosni stručnjak GrujaRS pronašao je novu inačicu ransomwarea SamSam koja dodaje nastavak .JayTHL. Ova inačica očito odaje počast JayTHL-u.

 

29. listopada 2019. godine

 

Uhićen je akter koji od mladih dana zarađuje velik novac na ransomwareu

21-godišnjak je uhićen u Indoneziji i osumnjičen da je slao phishing poruke e-pošte koje su širile ransomware. Vjeruje se da je bio vuk samotnjak koji je s ovim započeo kao tinejdžer i navodno je kriminalnim aktivnostima zaradio najmanje 300 bitcoina.

 

 

Ransomware napad pogodio školske okruge

Ransomware napad na javne škole u Las Crucesu prisilio je okrug da isključi cijeli računalni sustav kako bi se spriječilo širenje zaraze.

 

Nova inačica ransomwarea Stop DJVU naziva NAKW

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea Stop DJVU koja dodaje nastavak .nakw.

 

Ransomware Maze napada Italiju novom kampanjom e-pošte

Ransomware Maze provodi novu kampanju spam poruka e-pošte čije su mete talijanski korisnici i u kojoj se predstavlja kao državna agencija za poreze i prihode.

 

 

 

30. listopada 2019. godine

 

Alat za dešifriranje ransomwarea Paradise besplatno oporavlja vaše datoteke

Tvrtka Emsisoft objavila je alat za dešifriranje datoteka šifriranih ransomwareom Paradise kojim žrtva može besplatno oporaviti svoje datoteke.

 

Nove inačice ransomwarea Dharma naziva ASUS, odnosno START

Sigurnosni stručnjak Jakub Kroustek otkrio je nove inačice ransomwarea Dharma koje dodaju nastavak .asus, odnosno .start šifriranim datotekama.

 

Broj pružatelja upravljanih usluga (MSP) napadnutih ransomwareom se povećava

„Istraživači prijetnji za Armor, globalni pružatelj sigurnosnih usluga u oblaku (engl. cloud), pratili su javno prijavljene incidente u kojima su MSP-ovi i pružatelji usluga u oblaku napadnuti ransomwareom. Dosad su dokumentirali 13 takvih incidenata u ovoj godini, pri čemu ih je šest prijavljeno u proteklih nekoliko mjeseci.“

 

Nova inačica ransomwarea Noblis

Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama pronašli su novu inačicu ransomwarea Noblis koja dodaje nastavak .sorryforthis.

 

 

Nova inačica ransomwarea MedusaLocker

Sigurnosni stručnjak dnwls0719 pronašao je novu inačicu ransomwarea MedusaLocker koja dodaje nastavak .decrypme i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva HOW_TO_OPEN_FILES.html.

 

 31. listopada 2019. godine

 

Novi ransomware Sifreli

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novi ransomware koji dodaje nastavak .SIFRELI, odnosno .SIFRELI_DOSYA i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva fidye-uyari.txt. Ransomware je možda povezan s prethodnim pronalaskom Karstena Hahna iz siječnja 2017.

 

1. studenog 2019. godine

 

Ransomware-kao-usluga GandCrab bio je poligon za obuku distributera zlonamjernog softvera

Operatori ransomwarea GandCrab iz temelja su promijenili svoje poslovanje s ransomwareom, uspostavljajući model koji su prihvatili i nastavili i drugi kibernetički kriminalci.

 

Nova inačica ransomwarea HiddenTear

Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama otkrili su novu inačicu ransomwarea HiddenTear iz Poljske koja dodaje nastavak .locked.

 

Top
More in Novosti
PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #80

12. listopada 2019. godine Tjedne novosti o sigurnosti: Pogreška u iTunesu omogućila hakerima distribuciju ransomwarea Istraživači iz tvrtke Morphisec Labs...

Close