You are here
Home > Neklasificirano > Pregled tjednih novosti o zlonamjernom ransomware sadržaju #86

Pregled tjednih novosti o zlonamjernom ransomware sadržaju #86

Datum objave novosti2019-12-11

24. studenog 2019. godine

Školski okrug Livingston u New Jerseyu napadnut ransomwareom

Učenici školskog okruga Livingston u New Jerseyu zasigurno su sretni zbog dva sata odgođenog sutrašnjeg početka nastave. Nažalost, ovo kašnjenje nije zbog snijega, već ransomware napada od kojeg se okrug još uvijek oporavlja.

 

25. studenog 2019. godine

Nova inačica ransomwarea STOP naziva Rote

Sigurnosni stručnjak Amigo-A pronašao je novu inačicu ransomwarea STOP koja dodaje nastavak .rote.

 

Nova inačica ransomwarea Scarab naziva Crypto

Sigurnosni stručnjak Amigo-A pronašao je novu inačicu ransomwarea Scarab koja dodaje nastavak .crypto i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva !!! RETURN YOUR FILES !!!.TXT.

 

26. studenog 2019. godine

Novi ransomware DeathRansom polagano gradi imidž

Novi ransomware naziva DeathRansom započeo je klimavo, ali sad je riješio probleme i počeo sa zarazom žrtava i šifriranjem njihovih podataka.

 

 

Nova inačica ransomwarea Dharma naziva Roger

Sigurnosni stručnjak Jakub Kroustek pronašao je novu inačicu ransomwarea Dharma koja dodaje nastavak .ROGER šifriranim datotekama.

 

27. studenog 2019. godine

Ransomware Ryuk natjerao sigurnosnu tvrtku Prosegur na isključenje mreže

Španjolska multinacionalna sigurnosna tvrtka Prosegur danas u podne (po lokalnom vremenu) izjavila je da je postala žrtva kibernetičkog incidenta koji je omeo rad njihove telekomunikacijske platforme.

 

Ransomware zaključao medicinske podatke kliničkog centra Great Plains Health

Klinički centar Great Plains Health oporavlja se od ransomware napada koji je pogodio njihovu mrežu početkom tjedna i prisilio ih na povratak na papir i olovku u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

 

28. studenog 2019. godine

Nizozemska vlada upozorava na tri ransomwarea koji su zarazili 1.800 poduzeća

Povjerljivo izvješće Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost (NCSC) u Nizozemskoj informira da je najmanje 1800 tvrtki diljem svijeta napadnuto ransomwareom.

 

Nove inačice ransomwarea Dharma naziva Bitx, odnosno IMI

Sigurnosni stručnjak Jakub Kroustek pronašao je novu inačicu ransomwarea Dharma koja dodaje nastavak .bitx, odnosno .IMI šifriranim datotekama.

 

29. studenog 2019. godine

Ransomware Clop upujuće na nekorištenje Gmaila

Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama primijetili su da ransomware CryptoMix Clop sad upućuje korisnike da ne koriste Gmail jer poruke odlaze u spam mapu.

 

 

2. prosinca 2019. godine

Povijest ransomwarea: Superzlikovac star 30 godina

„Za razliku od ostalih superzlikovaca, za ransomware ne postoji životni preokret koji ga je postavio na put zla i kriminala. Upravo suprotno, ransomware je bio negativac od samog trenutka kad je osmišljen…“

 

3. prosinca 2019. godine

Ransomware Ryuk posvuda napada žrtve

Dok se bavio OSINT istraživanjem, sigurnosni istraživač otkrio je da je pružatelj cjelovitih (engl. end-to-end) rješenja za hitnu medicinsku skrb u SAD-u postao žrtva ransomwarea Ryuk.

 

5. prosinca 2019. godine

Analiza skupine ransomwarea LooCipher koja je promatrana ove godine

„McAfee ATR tim analizirao je novu skupinu ransomwarea s nekim posebnim mogućnostima koje bismo htjeli pokazati. LooCipher predstavlja kako je akter u ranoj fazi razvoja koristio iste tehnike distribucije kao ostali igrači u području ransomwarea. Konstrukcija ucjenjivačke poruke podsjetila nas je na stara vremena ransomwarea Cerber s vrlo dobro pogođenom konstrukcijom koja je prisiljavala korisnika da plati za oporavak.“

 

Novi ransomware RedRum

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novi ransomware koji dodaje nastavak .redrum i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva decryption.txt. Napadači su očito obožavatelji Stephena Kinga.

 

Nova inačica ransomwarea Stop naziva Righ

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea STOP koja dodaje nastavak .righ.

 

Nova inačica ransomwarea BlackHeart

Sigurnosni stručnjak S!Ri pronašao je novu inačicu ransomwarea BlackHeart.

 

6. prosinca 2019. godine

Američki pružatelj usluge podatkovnog centra napadnut ransomwareom

CyrusOne, veliki pružatelj usluge podatkovnog centra u SAD-u, u četvrtak je izjavio da su neki njegovi sustavi pogođeni ransomware napadom.

 

Ransomware prouzrokovao dramu u kazalištu Shakespeare

Ransomware napad preko vikenda isključio je sustav za prodaju karata i bazu pokrovitelja iz kazališta Shakespeare u New Jerseyu. Također, utjecao je na barem jednu drugu organizaciju u Madisonu.

 

Nova inačica ransomwarea Paradise naziva b1

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea Paradise koja dodaje nastavak .b1. Ovu inačicu nemoguće je dešifrirati.

 

Novi ransomware Zeppelin

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie primijetio je da novi ransomware Zeppelin odaje počast Led Zeppelinu u svojoj (glazbenoj) oznaci za datoteku (engl. file marker). Također dodaje nastavak .[3 hex]-[3 hex]-[3 hex] šifriranim datotekama i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva readme.txt.

 

Top
More in Neklasificirano, Novosti
NATO vježba “Cyber Coalition 2019”

Nacionalni CERT aktivno je sudjelovao u dvanaestoj po redu NATO vježbi zaštite NATO i nacionalnih računalnih sustava pod nazivom "Cyber...

Close