You are here
Home > Novosti > PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #87

PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #87

Datum objave novosti2019-12-18

7. prosinca 2019. godine

 

Nova inačica ransomwarea STOP Djvu naziva GESD

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea STOP Djvu koja dodaje nastavak .gesd.

 

9. prosinca 2019. godine

 

Grad Pensacola u Floridi kibernetički napadnut, pogođene gradske usluge

Grad Pensacola bori se za oporavak od kibernetičkog napada koji je preko vikenda pogodio njegovu računalnu mrežu. Neke usluge su i dalje pod utjecajem napada, ali ne one koje su kritične.

 

Ransomware Snatch ponovno se pokreće u sigurnom načinu rada operacijskog sustava Windows kako bi zaobišao antivirusne alate

Istraživači su otkrili novu skupinu ransomwarea Snatch koja ponovno pokreće računala koja je zarazila u sigurnom načinu rada kako bi onemogućila da je otkriju lokalno instalirana sigurnosna rješenja i odmah počinje sa šifriranjem datoteka jednom kad se sustav učita.

 

Greška u alatu za dešifriranje ransomwarea Ryuk mogla bi dovesti do gubitka podataka

Zbog nedavnih promjena u procesu šifriranja ransomwarea Ryuk, pogreška u alatu za dešifriranje mogla bi dovesti do gubitka podataka u velikim datotekama.

 

Ransomware Clop pokušava izbjeći Kaspersky antivirusni softver

Sigurnosni stručnjak Vitali Kremez analizirao je novu inačicu ransomwarea Clop Cryptomix koja pokušava izbjeći antivirusni softverski paket Kaspersky Product Suite.

 

 

Nova inačica ransomwarea STOP Djvu naziva MERL

Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea STOP Djvu koja dodaje nastavak .merl.

 

10. prosinca 2019. godine

 

Nova inačica ransomwarea Dharma naziva ASD

Sigurnosni stručnjak Jakub Kroustek pronašao je novu inačicu ransomwarea Dharma koja dodaje nastavak .asd šifriranim datotekama.

 

11. prosinca 2019. godine

 

Ransomware napad na floridski PRIDE u subotu, sustavi još uvijek isključeni

Organizacija PRIDE (engl. Prison Rehabilitative Industries and Diversified Enterprises Inc) u subotu, 7. prosinca, napadnuta je ransomwareom. Web stranica i pogođeni sustavi ove neprofitne organizacije i dalje su isključeni.

 

Iza kibernetičkog napada na grad Pensacolu stoji ransomware Maze, iznos tražene otkupnine je $1 milijun

Operatori koji stoje iza ransomwarea Maze preuzeli su odgovornost za kibernetički napad na grad Pensacola u Floridi, ali izjavljuju da nisu povezani s nedavnom pucnjavom na Pensacolinu zrakoplovnu bazu.

 

Ransomware Zeppelin napada zdravstvene i informatičke tvrtke

Uočena je nova inačica ransomwarea VegaLocker/Buran naziva Zeppelin koja napada američke i europske tvrtke ciljanim instalacijama.

 

12. prosinca 2019. godine

 

Još jedan ransomware prijeti objavljivanjem žrtvinih podataka ako se ne plati otkupnina

Operatori ransomwarea REvil, poznatog i pod nazivom Sodinokibi, najavili su da će ucjenjivati žrtve objavljivanjem ukradenih datoteka i podataka kako bi ih natjerali da plate otkupninu.

 

Ransomware Maze zahtijeva $6 milijuna otkupnine od tvrtke Southwire

Operatori ransomwarea Maze preuzeli su odgovornost za još jedan kibernetički napad, ovaj put na vodećeg proizvođača žica i kabela Southwire Company, LCC (Southwire) iz Carrolltona u Georgiji.

 

Stanje ransomwarea u SAD-u: Izvješće i statistike za 2019. godinu

„U 2019. godini SAD su se našle na udaru dotad neviđenog i nepopustljivog niza ransomware napada koji su utjecali na najmanje 948 vladinih agencija, obrazovnih ustanova i pružatelja zdravstvenih usluga uz potencijalan trošak veći od $7.5 milijardi.“

 

Otkriven novi ransomware DMR

Sigurnosni stručnjaci iz MalwareHunterTeama pronašli su novi ransomware DMR koji dodaje nastavak .DMR64 i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva !!! READ THIS !!!.hta.

 

 

13. prosinca 2019. godine

 

New Orleans postao žrtva ransomware napada, hitne službe netaknute

Grad New Orleans u Louisiani postao je žrtva ransomware napada koji je doveo do isključenja gradskih poslužitelja i računala, ali hitne službe su ostale netaknute.

 

Novi ransomare dodaje nastavak .chch

Sigurnosni stručnjak GrujaRS pronašao je novi ransomware koji dodaje nastavak .chch šifriranim datotekama i ostavlja ucjenjivačku poruku naziva READ_ME.TXT. Adresa e-pošte koju ostavlja za kontakt je squadhack@email.tg.

Top
More in Novosti
Pregled tjednih novosti o zlonamjernom ransomware sadržaju #86

24. studenog 2019. godine Školski okrug Livingston u New Jerseyu napadnut ransomwareom Učenici školskog okruga Livingston u New Jerseyu zasigurno su...

Close