You are here
Home > Novosti > Kriminalci napadom na gradsku upravu zaradili 130 000 američkih dolara!

Kriminalci napadom na gradsku upravu zaradili 130 000 američkih dolara!

Datum objave novosti2019-07-14

Još jedna gradska uprava u Sjedinjenim Američkim Državama je pokleknula pod kibernetičkim napadima i platila 130 000 američkih dolara kako bi povratila podatke koje je izgubila u napadu zlonamjernim ransomware sadržajem.

 

Napad se dogodio u subotu, 6. srpnja, a primijećen je prije no što se proširio na sva računala povezana s mrežom. Međutim, unatoč brzom djelovanju, nešto manje od 7 posto prijenosnih računala je zaraženo, a napad je prouzročio gašenje dviju domena. Štoviše, The News Dispatch navodi kako službene adrese elektroničke pošte i službena internetska stranica gradske uprave nisu bile dostupne čak puna tri dana.

 

Iako su se u akciji spašavanja podataka priključile sigurnosne tvrtke i FBI, svi pokušaji su rezultirali neuspjehom te je na kraju isplaćena jamčevina koju su napadači tražili.

 

Isplaćeno im je čak 130 000 američkih dolara u kriptovaluti Bitcoin, od čega je 100 000 pokrilo osiguranje koje je ugovoreno kako bi pokrilo štetu uzrokovanu kibernetičkim napadima.

 

Prema objavi WSBT-a, uprava je imala sigurnosne kopije podataka, međutim, i one su pogođene ovim napadom u kojem je korišten zlonamjerni ransomware sadržaj Ryuk. Isti je ransomware korišten u napadu na upravu grada Lake City.

 

Plaćanje otkupnine se ne preporučuje i sigurnosni stručnjaci ju ne preporučuju ni u kom slučaju jer se time poziva druge napadače da ponove napad i zarade. Također, plaćanje otkupnine ne garantira da će napadači poslati ključ za povrat podataka.

 

Napadi ovog tipa sve su popularniji, a u nedavnim su napadima napadači zaradili preko milijun američkih dolara u napadima na gradske uprave dvaju gradova u Floridi.

Top
More in Novosti
Google potvrdio curenje podataka!

Google je nedavno belgijskoj novinarskoj kući VRT otkrio kako je 1 000 zvučnih zapisa koje je prikupio Google Assistant iscurilo...

Close