You are here
Home > Novosti > OBJAVLJENA DRUGA VERZIJA “NACIONALNE TAKSONOMIJE RAČUNALNO-SIGURNOSNIH INCIDENATA”

OBJAVLJENA DRUGA VERZIJA “NACIONALNE TAKSONOMIJE RAČUNALNO-SIGURNOSNIH INCIDENATA”

Izrađena je druga verzija dokumenta “Nacionalna taksonomija računalno-sigurnosnih incidenata” nastalog temeljem Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti, a u okviru provedbe projekta GrowCERT.

 

Taksonomija je rezultat suradnje Zavoda za sigurnost informacijskih sustava (ZSIS) i Nacionalnog CERT-a, a pri realizaciji podršku je pružila radna skupina sastavljena od predstavnika tijela različitih sektora, HAKOM-a, HNB-a, MORH-a, MUP-a, HANFA-e te stručnjaka s FER-a i FOI-a.

 

“Nacionalna taksonomija računalno-sigurnosnih incidenata” važna je jer daje definiciju pojma računalno-sigurnosnog incidenta te nudi ujednačene kriterije pri klasifikaciji računalno-sigurnosnih incidenata na nacionalnoj razini u svojim informacijskim sustavima i računalnim mrežama, a njome želimo stvoriti preduvjete da sva tijela i institucije koje će razmjenjivati informacije o računalno-sigurnosnim događajima to čine tako da su svim sudionicima u toj razmjeni u potpunosti jasni i kontekst i detalji o pojedinom događaju ili incidentu.

 

Verzijom 2 izrađena je dopuna dokumenta “Nacionalna taksonomija računalno-sigurnosnih incidenata” objavljenog 15. lipnja 2018. godine. Izmjene se odnose na dopune dijela Operativni učinak napada (O) koji se nalazi u tablici na stranici 8 navedenog dokumenta. U izmjenama su sudjelovala tijela koja su nositelji Mjere G.1.1. Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti (Nacionalni CERT, ZSIS, HAKOM, HNB) te MUP RH kao tijelo koje koristi dio Nacionalne taksonomije u operativnom rješavanju zadataka.

 

Drugu verziju Nacionalne taksonomije računalno-sigurnosnih incidenata možete preuzeti ovdje.

Top
More in Novosti
“Veliki hrvatski naivci” nagrađeni zlatom i broncom!

Kampanja "Veliki hrvatski naivci" agencije Señor i oglašivača CERT.hr/CARNET-a osvojila je dvije nagrade na Nacionalnom kreativnom natjecanju IdejaX koje nagrađuje...

Close