You are here
Home > Novosti > Cyberkriminalci su uzeli slobodan dan kako bi mogli gledati Svjetsko prvenstvo

Cyberkriminalci su uzeli slobodan dan kako bi mogli gledati Svjetsko prvenstvo

Nema sumnje kako je Svjetsko prvenstvo ostavilo negativan trag na poslovne procese mnogih tvrtki, međutim, mnoge će iznenaditi kako cyberkriminalci nisu toliko različiti od nas te su se suzdržavali od incidenata na dane kada su igrale njihove reprezentacije.

 

Sigurnosna tvrtka BioCatch koja proučava ponašanja aktera u kibernetičkoj sigurnosti zabilježila je pad broja, koji je u ponekim državama dosegao čak 90%, izvedenih bankovnih prevara po danu. Tvrtka koja prati milijune transakcija korisnika diljem svijeta, zaključila je kako su zlonamjerni korisnici u Brazilu, Meksiku, Rusiji te u manjoj mjeri Hrvatskoj gotovo zaustavili napade dok su reprezentacije spomenutih zemalja igrali.

 

13. lipnja, dan prije početka Svjetskog prvenstva, BioCatch je zabilježio snažan porast zlonamjernih aktivnosti i poneki sigurnosni stručnjaci komentiraju kako se doimalo kao da zlonamjerni korisnici imaju mnogo posla za obaviti prije no što krenu na godišnje odmore. Sljedeći dan, Rusija je na nogometnom terenu svladala Saudijsku Arabiju, a broj napada s izvorištem u Rusiji smanjio se za 67%. Ovaj se trend nastavio sve dok Rusija nije ispala sa Svjetskog prvenstva, a već 2 dana nakon ispadanja broj napada je skočio i vratio se na brojke iz razdoblja prije Svjetskog prvenstva. Analiza aktivnosti u Brazilu i Meksiku pokazala je također pad broja napada te su sigurnosni stručnjaci iz tvrtke BioCatch zaključili kako je jednostavno riječ o tome kako su svi htjeli uživati u utakmicama njihovih reprezentacija. Podaci pokazuju kako je za vrijeme prve tri utakmice reprezentacije Meksika aktivnost zlonamjernih korisnika pala za 70%, 90% te ponovno 70%.

 

Međutim, nisu sve zemlje pratile ovaj trend te je tako Engleska imala čast da bude jedna od rijetkih zemalja u kojima je zabilježen rast aktivnosti. U sigurnosnoj tvrtki BioCatch to objašnjavaju činjenicom kako većina incidenata u Engleskoj potječe iz istočno europskih zemalja, a stanovnicima tih zemalja nije važno što Engleska igra. Nažalost, podataka o incidentima za vrijeme utakmice Hrvatska – Engleska nema, ali vjerujemo da bi bili veoma zanimljivi.

Top
More in Novosti
PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #13

30. lipnja 2018. godine   Ažuriran članak o ransomwareu KongOuroboros Sigurnosni stručnjak Amigo-A dodao je nove informacije u članak o ransomwareu...

Close