You are here
Home > Novosti > Oprez za sve u Australiji! Novi zakon nadležnim službama omogućava pristup šifriranim razgovorima

Oprez za sve u Australiji! Novi zakon nadležnim službama omogućava pristup šifriranim razgovorima

Datum objave novosti2018-12-06

Nakon porasta broja terorističkih napada u 2014. godini, australske su se vlasti našle suočene s izazovom koji dijele s nizom zapadnih zemalja. Naime, iako su mogli identificirati osumnjičene, nisu mogli pristupiti njihovoj komunikaciji kako bi otkrili njihove prave namjere.

 

Istraživanja su pokazala kako 95% australskih terorista koristi šifriranu komunikaciju te je ovaj podataka prouzrokovao daljnje korake australske vlade.

 

Ovog je utorka australski parlament izglasao sveobuhvatan zakon kojim bi se tehnološke divove kao što su Google, Apple i Facebook moglo natjerati da omoguće nadležnim tijelima pristup šifriranoj komunikaciji korisnika. Ovakav zakon odnosio bi se i popularne aplikacije koje pružaju mogućnost šifriranog čavrljanja, a kojima pripadaju Facebook Messenger i WhatsApp.

 

Australska vlada u četvrtak je proslavila izglasavanje ovog zakona te je glavni tužitelj ovakvu odluku pozdravio govoreći kako je laburistička stranka stavila sigurnost Australaca iznad političkog bodovanja nakon što je inicijalno izrazila neslaganje sa zakonom.

 

Iako je par dana prije glasanja sudbina ovog zakona još uvijek bila neizvjesna, okret što ga je izvela laburistička stranka omogućila je izglasavanje ovog zakona koji će stupiti na snagu prije Božića.

 

Australija je prva nacija u tzv. Five eyes savezu, a uz nju stoje Kanada, SAD, Novi Zeland i Velika Britanija, kojem je cilj uspostava zakonskog okvira koji će uzrokovati neslaganje s tehnološkim divovima.

 

U SAD-u se Silikonska dolina odupirala naporima zakonodavaca koji su tražili pristup šifriranoj komunikaciji tvrdeći kako takav potez otvara mogućnost iskorištavanja te omogućavanja pristupa i zlonamjernim korisnicima.

 

Ovakav potez predstavlja najozbiljniji pokušaj da se ostvari pristup šifriranim podacima, ali sigurnosni stručnjaci upozoravaju kako postoje nesagledive posljedice ovakve politike te kako je riječ o dalekosežnijoj odluci no što se inicijalno mislilo.

Top
More in Novosti
PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #34

25. studenog 2018. godine   Otkriven ransomware EnyBeny Nuclear Sigurnosni stručnjak GrujaRS otkrio je ransomware u razvoju nazvan EnyBeny Nuclear...

Close