You are here
Home > Novosti > Google donio nova pravila za aplikacije koje rudare kriptovalute u pozadini

Google donio nova pravila za aplikacije koje rudare kriptovalute u pozadini

Datum objave novosti2018-07-27

Prateći put tehnološkog diva Apple u zabranjivanju aplikacija kojima se rudare kriptovalute, Google je također uveo nova pravila kojima dodatno zabranjuje postavljanje aplikacija koje rudare kriptovaluta u pozadini.

 

Međutim, postoji velik broj aplikacija koje rudare kriptovalute koje su još uvijek dostupne putem usluge Google Play kao što su MinerGate, AA Miner, NeoNeonMiner i Crypto Miner.

 

Rudarenje kriptovaluta nije nov koncept, međutim tehnologiju se u zadnjih godinu dana zloupotrebljava nakon što su zlonamjerni korisnici otkrili kako zaraditi milijune koristeći uređaje žrtava za rudarenje.

 

Zbog ove prakse, rudarenje je označeno kao jedna od najvećih prijetnji za sigurnost te se uz ovaj način zarade veže negativna konotacija što je Apple i Google primoralo na poduzimanje strožih mjera kada su u pitanju njihove aplikacije.

 

Prije više od mjesec dana, Apple je dopunio svoju politiku čime je onemogućio postavljanje aplikacija koje služe za rudarenje kriptovaluta, a u tome ih prati i Google koji je zabranio više kategorija aplikacija, među ostalima i one koje koriste središnju jedinica za obradu za rudarnje kriptovaluta u pozadini.

 

Međutim, aplikacije kojima se udaljeno upravlja rudarenjem nisu obuhvaćene ovom zabranom te se još uvijek mogu preuzeti.

 

Uz aplikacije koje rudare kriptovalute, Google je zabranio i sljedeće kategorije aplikacija:

 

  • Aplikacije koje pokazuju reklame nakon svakog pritiska zaslona
  • Aplikacije koje sakrivaju vlasništvo ili svrhu
  • Aplikacije koje djeluju kao da su namijenjene djeci, ali pokazuju sadržaj za odrasle
  • Aplikacije koje dijele nepremjeren sadržaj, pogotovo eksplicitne slike maloljetnih osoba
  • Aplikacije koje oglašavaju ili služe za prodaju vatrenog oružja, eksploziva ili municije
  • Aplikacije koje promoviraju govor mržnje, nasilje, samoozljeđivanje ili diskrimanciju na temelju seksualnog opredjeljenja ili roda.

 

Ovo je zadnja u nizu nadopuna kojima je cilj zaustavljanje distribucije aplikacija koje rudare kriptovalute u pozadini.

 

Prošli mjesec je Google također uklonio dodatke za preglednik Chrome putem kojih se mogla vršiti zlonamjerna djelatnost povezana uz rudarenje.

 

Ranije ove godine, Facebook je zabranio sve reklame koje se odnose na promoviranje kriptovaluta, a u tome ih je pratio i Twitter koji je u ožujku najavio kako planira onemogućiti prikaz reklama koje su vezane uz kriptovalute.

Top
More in Novosti
Zlonamjerne cyber usluge sve popularnije

Broj cybernapada i prijetnji u stalnom je rastu prema istraživanju koje je provela sigurnosna tvrtka Positive Technologies. Broj značajnih incidenata...

Close