You are here
Home > Novosti > Ransomware napad na bolnice u Alabami!

Ransomware napad na bolnice u Alabami!

Datum objave novosti2019-10-13

Skupina bolnica u američkoj saveznoj državi Alabami objavila je kako je platila otkupninu nakon što je napad zlonamjernim ransomware sadržajem paralizirao njihove sustave. Nakon inicijalnih pokušaja, odlučili su se na plaćanje traženog iznosa u potpunosti, a iako nije poznato o kojoj je svoti riječ, osiguranje je pokrilo glavninu.

 

Napad na bolnice u Alabami samo je jedan u mnoštvu incidenata koji su pogađali bolnice u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji koje su zbog posljedica napada bile primorane odgađati operacije i preglede, a značajan je udar doživio je i njihov administrativni sustav. Ukratko, preuzimanje nalaza te naručivanje na preglede zbog posljedica napada nije bilo moguće, a period sanacije je trajao čak 10 dana. Iako su bolnice liječile bolesnike, novi pacijenti su slani u obližnje bolnice u Birminghamu i Mississippiju.

 

Na konferenciji za novinare rečeno je da je pristup do većine pogođenih podataka ostvaren te kako će se tek detaljnom analizom moći ustvrditi koliki je opseg napada stvarno bio. Međutim, odgovorni su izrazili iznimno zadovoljstvo činjenicom kako su imali ugovoreno osiguranje koje je pokrivalo troškove nastale računalno-sigurnosnim incidentima. Za sad je poznato da se radi o inačici zlonamjernog ransomware sadržaja Ryuk, a kako bi se zaštitili te nastavili poslovne procese, zaposlenici su se vratili u “papirnato” doba.

 

Sveukupno, skupina pogođenih bolnica prošle je godine imala 32 000 pacijenata, a zbog veličine sustava prvo su sanirani ključni servisi, dok su “neesencijalni” poput elektroničke pošte te pojedini programskih aplikacija pričekali.

 

U posljednje je vrijeme sve više zlonamjernih ransomware napada koji pogađaju tijela javne uprave u Sjedinjenim Američkim Državama te bolnice. Nažalost, zbog štetnih posljedica, većina pogođenih se odluči na plaćanje otkupnine.

Top
More in Novosti
PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #78

28. rujna 2019. godine   Nova inačica ransomwarea STOP naziva Boot Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie pronašao je novu inačicu ransomwarea...

Close