You are here
Home > Novosti > Obilježili smo Dan sigurnijeg interneta 2024.

Obilježili smo Dan sigurnijeg interneta 2024.

Dan sigurnijeg interneta obilježili smo jednom konferencijom i dva školska predavanja.

Na poziv OŠ Jure Kaštelana iz Zagreba i SŠ Ban Josip Jelačić iz Zaprešića održali smo predavanja na temu kibernetičke sigurnosti. U obje škole dočekali su nas učenici spremni naučiti nešto novo, razmijeniti vlastita online iskustva i postaviti pitanja o pravilnom postupanju prilikom dobivanja sumnjivih poziva ili sadržaja. Zahvaljujemo nastavnicima, profesorima, ravnateljima i stručnom osoblju obje škole što su prepoznali ovu temu i omogućili nam susrete uživo s učenicima željnima novih znanja iz područja kibernetičke sigurnosti.

U suradnji s udrugom Suradnici u učenju i Hrvatskom agencijom za mrežne djelatnosti – HAKOM-om održali smo ovog utorka (6.2.2024.) na Dan sigurnijeg interneta tematsku konferenciju “Potraga za boljim internetom”, s koje je poslana poruka o potrebi snažnije prevencije elektroničkog nasilja, zaštite osobnih podataka djece, stvaranja sigurnog virtualnog okružja te dostupnosti kvalitetnih internetskih sadržaja za djecu i mlade. Jedan od najvažnijih dana u kalendaru internetske sigurnosti okupio je brojne relevantne sugovornike, ali i nastavnike i učenike obrazovnih ustanova diljem Hrvatske kako bi se ukazalo na svakodnevnu potrebu zaštite djece i mladih.

Na početku konferencije prisutnima su se obratili: Miran Gosta, ravnatelj HAKOM-a, Marina Dimić Vugec, voditeljica Odjela za upravljanje kibernetičkom sigurnošću – Nacionalnog CERT-a te Darko Rakić, predsjednik udruge Suradnici u učenju.

U tijeku je izrada Nacionalnog  programa za djecu u digitalnom okruženju za razdoblje od 2024. do 2026.

Ana Babić Pezo, savjetnica Pravobraniteljice za djecu kazala je kako digitalni svijet pruža mnogo mogućnosti, a svi dionici u sustavu zaštite moraju dati svoj doprinos. U tijeku je izrada Nacionalnog  programa za djecu u digitalnom okruženju za razdoblje od 2024. do 2026. te ćemo napokon dobiti dokument koji će regulirati ovo područje. Također, istaknula je kako Hrvatska napokon ima i krovno tijelo što do sada nije bio slučaj, a to je Središnji državni ured za demografiju i mlade te je ukazala na nedovoljnu razmjenu podataka i iskustava između institucija.

Održana su dva okrugla stola:

Okrugli stol na temu „Pružanje podrške djeci i mladima za sigurnije odrastanje u digitalnom svijetu“, kojim je moderirala Lidija Kralj iz udruge Suradnici u učenju, okupio je brojne sudionike koji su razmijenili iskustva i informacije. U radu okruglog stola sudjelovali su Andrea Čović Vidović, voditeljica Predstavništva Europske komisije, Robert Tomljenović, zamjenik ravnatelja Agencije i predsjednika Vijeća Agencije za elektroničke medije, Tomislav Ramljak iz Centra za sigurniji internet, Tanja Zaninović iz HAKOM-a, Jakov Kiš iz CARNET-ova CERT-a, Anamarija Mladinić iz Agencije za zaštitu osobnih podataka, Neven Ricijaš iz Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Bernard Gršić iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Okrugli stol „Pružanje podrške djeci i mladima za sigurnije odrastanje u digitalnom svijetu“

O izazovima i svemu onom što znaju za drugim okruglim stolom na temu „Izazovi odrastanja u digitalnom svijetu“ govorila su djeca, a riječ je o učenicima osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. Od njih se iz prve ruke moglo čuti koje društvene mreže koriste i s kojom svrhom, kako se ponašaju u razgovoru, na koji način ostavljaju digitalne tragove, kupuju li sigurno na internetu, na koji su način doživjeli pokušaje prevare i kako su se u takvim situacijama ponašali, kako prepoznati pokušaje prevara, lažne stranice i profile. Na poruke nepoznatih osoba ne treba odgovarati, potrebno je imati opciju privatnih profila, ne prihvaćati poruke nepoznatih osoba, paziti na gramatičku ispravnost rečenica i uvijek biti na oprezu – savjeti su to koje su podijelili svojim vršnjacima. Inače, panelisti ovog okruglog stola bili su Petra Brtan iz OŠ Novska, Gabriel Rakušić, učenik OŠ OŠ Matija Gubec, Piškorevci, Toni Firizin, učenik OŠ Grohote, otok Šolta, Marija Samsa, učenica OŠ Ivana Gorana Kovačića, Vrbovsko, Luka Haluška, učenik OŠ August Cesarec, Ivankovo, Paola Mikša, učenica OŠ Zdenka Turkovića, Kutjevo, Tijana Barlović, učenica Srednje škole Prelog, Lara Lukić, učenica Srednje škole Konjščina i Ema Pap, učenica Tehničke škole, Vinkovci. Moderatorica je bila Helena Valečić iz Udruge suradnici u učenju.

Okrugli stol „Izazovi odrastanja u digitalnom svijetu“

Drugi dio konferencije održan je online i obuhvatio je čitav niz korisnih tema, o kojima se više može vidjeti na poveznici

Top
More in Novosti
GODIŠNJI IZVJEŠTAJ RADA NACIONALNOG CERT-A ZA 2023. GODINU

U protekloj godini zabilježen je veliki porast broja sustava zaraženih zlonamjernim kôdom. U 2023. godini Nacionalni CERT zaprimio je i...

Close