You are here
Home > Novosti > GODIŠNJI IZVJEŠTAJ RADA NACIONALNOG CERT-A ZA 2023. GODINU

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ RADA NACIONALNOG CERT-A ZA 2023. GODINU

U protekloj godini zabilježen je veliki porast broja sustava zaraženih zlonamjernim kôdom.

U 2023. godini Nacionalni CERT zaprimio je i obradio 1236 računalno-sigurnosnih incidenata odnosno 4,63 posto manje u odnosu na prošlu godinu. Najučestaliji su phishing (49%) i scam incidenti, dok najveći porast od čak 263 posto bilježe incidenti tipa sustav zaražen zlonamjernim kôdom što označava uspješno ostvarenu kompromitaciju i  zaraženost uređaja zlonamjernim kôdom.

Raspodjela incidenata po tipu u 2023. godini

Nacionalni CERT primao je i statistički obrađivao podatke i o botovima na računalima krajnjih korisnika. Značajno se povećao broj registriranih zaraženih računala u Hrvatskoj. Zbroj zabilježenih botova iznosi 138.676, što je povećanje od 201,3 posto u odnosu na 2022. godinu. Srednja vrijednost broja botova po danu za 2023. godinu iznosila je oko 800.

Nove tehnike napada i sofisticiranije kampanje poput korištenja QR kôda i relevantnih informacija, poput povrata poreza, subvencija za troškove stanovanja ili prelaska na euro, poslužile su za bolje ciljanje i vjerodostojnije iskorištavanje građana. Napadači vješto prikupljaju javno dostupne informacije i manipuliraju korisnike kako bi ostvarili financijsku korist.

Tijekom 2023. Nacionalni CERT sudjelovao je u radu nacionalnih i međunarodnih tijela kojima je cilj povećanje kibernetičke sigurnosti te u međunarodnim vježbamaCyberSOPEx uz koordinaciju ENISE – Agencije Europske unije za kibernetičku sigurnost te NATO-ovoj vježbi Cyber Coalition 2023. Kao nacionalni koordinator provedbe europske kampanje za podizanje svijesti javnosti o kibernetičkoj sigurnosti u okviru obilježavanja Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti organizirano je četvrto izdanje hrvatskog CTF natjecanja za učenike srednjih škola u kojemu je sudjelovalo 315 učenika iz 40 srednjih škola. Tijekom godine, održan je i niz edukacija i predavanja za učenike, nastavnike, studente te stručnjake iz područja kibernetičke sigurnosti.

Zaključujemo kako je Nacionalni CERT u 2023. godini ostvario značajne pomake na području nacionalne i međunarodne suradnje, medijske prisutnosti, daljnjeg usavršavanja djelatnika te na području povećanja razine spremnosti na odgovor na sve složenije sigurnosne izazove

Preuzmite Godišnji izvještaj Nacionalnog CERT-a.

Top
More in Novosti
Jenkins kritične ranjivosti

Javno su postale dostupne upute za iskorištavanje ranjivosti Jenkinsa – open source poslužitelja za automatizaciju razvoja softvera. U Jenkinsu su...

Close