You are here
Home > Novosti > ENISA – Agencija Europske unije za mrežnu i informacijsku sigurnost

ENISA – Agencija Europske unije za mrežnu i informacijsku sigurnost

 

ENISA, Agencija Europske unije za mrežnu i informacijsku sigurnost je stručni centar za kibernetičku sigurnost u Europi. Agencija pomaže Europskoj uniji i njenim državama članicama u boljem opremanju i pripremama za sprečavanje, otkrivanje i odgovor na probleme informacijske sigurnosti.

 

Sjedište Agencije je u grčkom Heraklionu na Kreti uz operativni ured u Ateni.

 

Od svog osnutka 2004. godine ENISA aktivno doprinosi visokoj razini mrežne i informacijske sigurnosti (NIS – Network and Information Security) unutar Unije, razvojem kulture NIS-a u društvu s ciljem podizanja svijesti o mrežnoj i informacijskoj sigurnosti čime se pridonosi pravilnom funkcioniranju unutarnjeg tržišta.

 

 

ENISA blisko surađuje s državama članicama i privatnim sektorom pružajući savjete i rješenja. To uključuje paneuropske kibernetičko- sigurnosne vježbe, razvoj nacionalnih kibernetičko-sigurnosnih strategija, suradnju s CSIRT-ovima i izgradnju kapaciteta, ali i studije o sigurnom korištenju Oblaka (Cloud), rješavanje pitanja zaštite podataka, tehnologije za zaštitu privatnosti i privatnosti u novim tehnologijama, eID-ovima i pouzdane usluge i identifikaciju slike kibernetičkih prijetnji.

 

 

ENISA također podupire razvoj i provedbu politike i zakona Europske unije o pitanjima koja se odnose na NIS.

 

Video za podizanje svijesti o kibernetičkoj sigurnosti u poslovnom okruženju.Top
More in Novosti
Znate li da postoji Centar za sigurnost društvene mreže Facebook i kakve sve savjete tamo možete pronaći?

U posljednje vrijeme sve smo češće svjedoci problema kojih imamo sa sigurnosti na društvenoj mreži Facebook. Na stranicama Facebook Centra...

Close