You are here
Home > Novosti > Preuzeta infrastruktura koju je koristio Emotet!

Preuzeta infrastruktura koju je koristio Emotet!

Datum objave novosti2021-01-27

U zajedničkoj akciji policijskih snaga i vlasti Nizozemske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Litve, Kanade i Ukrajine, uz koordinaciju organizacija Europol i Eurojust, preuzeta je infrastruktura korištena za širenje zlonamjernog sadržaja Emotet.

Infrastruktura se sastojala od više stotina poslužitelja na lokacijama diljem svijeta koji su obavljali više različitih radnji, od upravljanja zaraženim uređajima do širenja zlonamjernog sadržaja što je onemogućavanje rada same mreže činilo iznimno teškim zadatkom.

Međutim, ujedinjenim naporom navedenih službi i organizacija stvorena je i ostvarena akcija preuzimanja mreže, a kulminirala je ovotjednom akcijom sudstva i policijskih snaga.

Također, nizozemska policija je otkrila bazu korisničkih podataka u kojima se nalaze adrese e-pošte, korisnička imena i lozinke koje su napadači prikupili.

Putem ove poveznice možete provjeriti jesu li vaši podaci kompromitirani.

O Emotet-u smo već pisali, a pročitati više možete ovdje.

Nacionalni CERT od sredine siječnja dobiva informacije o kompromitiranim/zaraženim računalima u hrvatskom IP adresnom prostoru i redovno obavještava sve pružatelje digitalnih usluga o zarazama unutar mreža za koje su odgovorni.

U nastavku se nalazi infografika koju je izradio Europol koja opisuje kako je infrastruktura preuzeta.Također, ovdje možete pronaći i video snimku kojeg su objavile ukrajinske policijske snage koji pokazuje kako je tekla akcija.

Top
More in Novosti
UPOZORENJE – U TIJEKU JE UCJENJIVAČKA KAMPANJA

Danas bilježimo povećan broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na...

Close