You are here
Home > Novosti > Godinu dana od WannaCry kampanje!

Godinu dana od WannaCry kampanje!

Datum objave novosti2018-05-17

Prije točno godinu dana svijet je upoznao WannaCry. Tijekom para dana ovaj zlonamjerni sadržaj je zarazio više od 200 000 uređaja u 150 zemalja i prouzročio štetu koja se mjerila u milijardama dolara. Brzina i veličina napada, koji je potpomognut alatima agencije NSA koji su ranije objavljeni, odjeknula je svijetom, no još i danas osjećamo posljedice napada.

 

“WannaCry je promijenio pravila igre, ne samo kroz svoj veliki doseg u broju zaraženih računala, već i kroz veliki utjecaj koji je ostvario i svijetu kibernetičke sigurnosti”, navode sigurnosni stručnjaci iz tvrtke Check Point. “WannaCry je bio prekretnica. Svjedočili smo prvom globalnom, multivektorskom napadu koji se temeljio na državno potpomognutim alatima.”

 

Ovaj napad prouzročio je povećanje broja napada zlonamjernim ransomware sadržajem te su mnogi napadi kasnije koristili iste ranjivosti koje su se koristile u ovom napadu. Također, WannaCry je demonstrirao potencijal velikih napada koji pogađaju kritičnu infrastrukturu u više zemalja svijeta. Međutim, ovaj napad bio je globalna tema koja je pogodila sve korisnike interneta te je pozitivan efekt podizanje svijesti o važnosti kibernetičke sigurnosti među cijelom populacijom.

 

Ovdje pogledajte kako se širio zlonamjerni ransomware sadržaj WannaCry:

 

Top
More in Novosti
PREGLED TJEDNIH NOVOSTI O ZLONAMJERNOM RANSOMWARE SADRŽAJU #5

5. svibnja 2018. godine Nova inačica zlonamjernog ransomware sadržaja Jigsaw Sigurnosni stručnjak Michael Gillespie otkrio je novu inačicu zlonamjernog ransomware sadržaja...

Close