You are here
Home > Novosti > Odbrojavanje do 10. godišnjice obilježavanja Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti

Odbrojavanje do 10. godišnjice obilježavanja Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti

Inicijativa Europski mjesec kibernetičke sigurnosti navršava 10 godina! Agencija Europske unije za kibernetičku sigurnost (ENISA) u partnerstvu s Europskom komisijom i državama članicama slavi deset godina provedbe EU inicijative #CyberSecMonth posvećene promicanju kibernetičke sigurnosti među građanima i organizacijama pružajući najaktualnije savjete za sigurnost na internetu putem aktivnosti podizanja svijesti i razmjene dobrih praksi.

CARNET-ov Odjel za Nacionalni CERT provodit će niz aktivnosti s ciljem osvještavanja građana o važnosti kibernetičke sigurnosti, kako bi lakše prepoznali kibernetičke prijetnje te na ispravan način reagirali i zaštitili se.

Ovogodišnje istaknute teme ove europske kampanje su: Phishing i Ransomware. COVID-19 pandemija i ratna zbivanja u Ukrajini značajno su povećali rizik i prijetnje u kibernetičkom prostoru, petoj domeni ratovanja, a phishing i ransomware tipovi su računalno-sigurnosnih incidenata koji najčešće pogađaju prosječne korisnike interneta i s internetom povezanih usluga, od pojedinaca do velikih tvrtki.

Nacionalni CERT će tijekom listopada objavljivati razne informativne i edukativne sadržaje u digitalnom obliku: video spotova, infografika i digitalnih brošura o odabranim temama i provoditi aktivnosti podizanja svijesti o kibernetičkoj sigurnosti.

Treća sreća za naše srednjoškolke i srednjoškolce bit će organizacija i provedba Hacknit3 CTF (Capture the Flag) sredinom listopada u već svima poznatom formatu. Svake godine sve je više škola i timova koji se prijavljuju na ovo natjecanje što znači da je i konkurencija sve veća, a naš je zadatak pripreme što izazovnijih zadataka sve teži. Riječ je o natjecanju kojim se proširuje svijest o važnosti primjene sigurnosnih mjera te izbjegavanju i ispravljanju mogućih sigurnosnih propusta u programskom kôdu, postavkama ili nekoj drugoj komponenti računalnog sustava. U trodnevnom natjecanju učenici i njihovi mentori će na zabavan način i uz natjecateljsku atmosferu stjecati praktična znanja iz područja računalne sigurnosti.

Najbolji timovi i njihovi članovi će, osim nagrada u okviru natjecanja, imati priliku okušati se u europskom CTF natjecanju ECSC – European Cyber Security Challenge. No do toga će se još puno igrati i učiti kako bi svoje vještine i znanje pokazali u rujnu 2023.

Ove godine Hrvatska je imala premijeru na ovom natjecanju u Beču na kojem su sudjelovali – studenti: Kristijan Grubešić, Marcel Muslija, Bruno Skendrović, Luka Vukota, Dominik Čubelić, učenici: Leo Stričak, Relja Šegvić, Antonio Fran Štignjedec, Erik Braun, Višen Pavlica i mentori Mirko Jambrošić i Antonija Brlić.


Zanimljive i korisne digitalne sadržaje na hrvatskom jeziku već sad možete pronaći na zajedničkoj platformi i lokaciji Hrvatska, a novi će uskoro biti dostupni na društvenim mrežama @CERT.hr i  @HRCERT uz najave, informacije i zanimljive činjenice iz područja kibernetičke sigurnosti.

O Europskom mjesecu kibernetičke sigurnosti

Europski mjesec kibernetičke sigurnosti (ECSM) je inicijativa Agencije Europske unije za kibernetičku sigurnost (ENISA) koja uz podršku Europske komisije, Europol-a, Europske središnje banke, država članica Europske unije, Europskog udruženja slobodne trgovine (EFTA) i više od 300 partnera iz javnog i privatnog sektora promovira važnost kibernetičke sigurnosti s posebnim naglaskom na informacijskoj sigurnosti građana i organizacija te zaštiti njihovih osobnih, financijskih i profesionalnih informacija.

Glavni je cilj mjeseca kibernetičke sigurnosti osvještavanje prosječnih korisnika o važnosti kibernetičke sigurnosti, promjena njihovog stava prema zaštiti te pružanje resursa koji im omogućavaju da se uspješno obrane od kibernetičkih prijetnji te smanje rizik od napada. 

Na adresi https://cybersecuritymonth.e u/@ @activity-add svi zainteresirani mogu registrirati svoje aktivnosti, sadržaje i događanja posvećene kibernetičkoj sigurnosti i pridružiti se europskoj inicijativi koristeći hashtagove #Choose2BeSafeOnline #CyberSecMonth i #ThinkB4UClick

#SurfajSigurnije

Top
More in Novosti
European Cyber Security Challenge – ECSC2022

European Cyber Security Challenge – ECSC je inicijativa Agencije Europske unije za kibernetičku sigurnost (ENISA), a cilj joj je nadahnuti...

Close