You are here
Home > Novosti > Oprezno sa skraćenim linkovima

Oprezno sa skraćenim linkovima

Često se u pisanoj komunikaciji putem elektroničke pošte, društvenih mreža ili objava na webu koriste skraćeni oblici URL adresa tzv. skraćeni linkovi ili poveznice na kojima se nalazi neki sadržaj ili vode do nekog sadržaja. Prednosti ovog rješenja su veća vizualna prihvatljivost, lakše upisivanje ili pamćenje, manji broj znakova u porukama ili objavama i zbog tih obilježja općeprihvaćeno rješenje za elektroničku komunikaciju, prijenos informacija pa čak i spajanje na online sastanke. Sadržaj koji se “krije” na toj skraćenoj inačici nama nije vidljiv i ne znamo gdje će nas zapravo skraćeni URL odvesti ili što ćemo klikom na link preuzeti.

Najčešće prepoznajemo skraćene URL-ove po servisu putem kojeg se skraćuju (npr. bit.ly, goo.gl, tinyurl.com i dr.), no koji je izvorni URL zapravo skraćen ne vidimo što predstavlja veliki rizik da će nas klik na taj link odvesti na phishing stranicu ili pokrenuti preuzimanje zlonamjernog softvera na uređaj. Tako i kriminalci iskorištavaju servise za skraćivanje URL-a za svoje zlonamjerne aktivnosti.

Sigurnosni savjeti za skraćene URL-ove

Ako ste sumnjičavi prema skraćenom URL-u, nemojte ga kliknuti. 

Prije nego kliknete otkrijte koji je izvorni URL

 • Koristite značajku pregleda servisa za skraćivanje URL-a. Upišite skraćeni URL u adresnu traku svog web preglednika i dodajte znakove opisane u nastavku da biste vidjeli pregled izvornog URL-a:
  • tinyurl.com : Između “https://” i “tinyurl”, upišite  preview
  • Primjer:  https://preview.tinyurl.com/bdddz3vn
  • bit.ly: Na kraju URL-a upišite  +
  • Primjer: https://bit.ly/3SsRE5k+
 • Koristite alat za provjeru URL-ova – Prije korištenja bilo kojeg od ovih alata, uvijek budite oprezni i provjerite pouzdanost samog alata kako biste osigurali sigurnost vašeg računala ili privatnosti.

Prije nego što skratite URL, razmislite o alternativama

 • Koristite opisni tekst veze s punim URL-om. U e-porukama i na web stranicama najbolje je koristiti opisni tekst veze iza kojeg stoji puni URL. To ljudima daje do znanja kamo će biti usmjereni nakon što kliknu, a prelaskom pokazivača preko linka prikazuje se cijeli izvorni URL. Takva praksa preporuča se za digitalnu pristupačnost sadržaja.
 • Nemojte koristiti skraćeni URL za prijave. Ako usmjeravate ljude na stranicu koja zahtijeva prijavu, dopustite im da vide cijeli URL i recite im da će biti potrebna prijava.
 • Jasno navedite odredište kada morate koristiti skraćeni URL. Na nekim društvenim mrežama skraćeni URL je jedina opcija radi ograničenja broja znakova i u tom slučaju treba korisnike jasno obavijestiti na što će ih taj URL odvesti.

Više o temi: Best URL shorteners https://adguard.com/en/blog/best-url-shorteners.html

Top
More in Novosti
Tko su hakeri rozog šešira?

Dosad smo govorili o crnim, bijelim i sivim hakerima. Kakvi su to onda rozi? Podsjetimo se kako ide glavna podjela:...

Close