You are here
Home > Novosti > Tko su hakeri rozog šešira?

Tko su hakeri rozog šešira?

Dosad smo govorili o crnim, bijelim i sivim hakerima. Kakvi su to onda rozi?

Podsjetimo se kako ide glavna podjela:

Hakeri crnog šešira – hakeri koji svoje znanje o računalnim sustavima koriste u zlonamjerne svrhe i za vlastitu korist iskorištavaju ranjivosti u sustavima.

Hakeri bijelog šešira – hakeri koji svoje znanje koriste kako bi osnažili sustave otkrivanjem i ispravljanjem njihovih ranjivosti.

Hakeri sivog šešira – hakeri koji u svom djelovanju ponekad koriste nedozvoljene metode ili prekoračuju etičke granice, no ne nužno za svoju korist.

U svijetu kibernetičke sigurnosti hakeri rozog šešira imaj važnu ulogu. Oni su hakeri na početku svoje karijere, učenici, istraživači, entuzijasti koji svojom znatiželjom i istraživanjem otvaraju nove poglede i održavaju kontinuitet razvoja kibernetičke sigurnosti.

Vođeni su radoznalošću, a učiti vole kroz praktične, opipljive primjere u kojima isprobavaju različite alate u okolini koju su sami postavili. Na taj način često i sami otkriju nova rješenja koja je dosadašnja praksa previdjela.

Rozi šeširi vole platforme koje im pružaju novo znanje, vole svoje znanje pokazivati na Capture The Flag (CTF) i drugim natjecanjima, ali pored kompetitivnog duha isto tako vole i dijeliti svoje znanje s vršnjacima i ostatkom zajednice.

Mnogi rozi šeširi prerastu u bijele. Od njih nastaju stručnjaci. Mnogi mladi hakeri se specijaliziraju i postanu stručnjaci koji svojim znanjem doprinose sigurnosti važnih i velikih sustava. U profesiji koja zahtjeva kontinuirano usavršavanje i prilagođavanje, njihova znatiželja je pravi alat koji mogu iskoristiti kako bi držali korak s razvojem tehnologije.

Rozi šeširi su budućnost kibernetičke sigurnosti, oni će jednog dana svoje znanje i utjecaj prenijeti na nove generacije, oni će sačinjavati sigurnosnu zajednicu i razvijati sigurnost za sustave s kojima se još nismo ni susreli.

Zato za kraj donosimo nekoliko savjeta za sve roze šešire i one koji bi se htjeli početi baviti kibernetičkom sigurnosti:

  1. Učite i usavršavajte svoje znanje. Iskoristite znanje dostupno na internetu, razne obrazovne platforme i ako ste u mogućnosti pronađite mentora koji Vas može usmjeriti.
  2. Držite se etičkih načela i poštujte zakon. Virtualna računala i kontrolirani uvjeti Vam omogućuju simuliranje bilo kakvog događaja za testiranje vlastitih sposobnosti.
  3. Povežite se u zajednicu s drugim entuzijastima s kojima možete podijeliti svoje ideje i raspravljati o najnovijim tehnologijama i događajima.
  4. Sudjelujte u CTF natjecanjima (npr. HACKNITE) kako bi testirali svoje znanje.

Izvor: Who Are Pink Hat Hackers? – Blue Goat Cyber

Top
More in Novosti
VMware kritična ranjivost s ocjenom 9.9

VMware, kompanija koja se bavi tehnologijom virtualizacije i oblaka, izdala je upozorenje o postojanju ranjivosti u njihovim proizvodima s najvišom...

Close