You are here
Home > Novosti > Procurilo 533 milijuna telefonskih brojeva i osobnih podataka korisnika Facebooka

Procurilo 533 milijuna telefonskih brojeva i osobnih podataka korisnika Facebooka

  • Osobni podaci preko 500 milijuna korisnika Facebooka objavljeni su na hakerskom forumu.
  • Sadrže telefonske brojeve, imena i prezimena, lokacije, adrese e-pošte i osobne podatke.
  • Sigurnosni stručnjaci kažu da bi hakeri mogli koristiti podatke za lažna predstavljanja i prijevare.

Na manje poznatom hakerskom forumu u subotu, 03. travnja 2021. godine, objavljeni su brojevi telefona i osobni podaci stotina milijuna korisnika Facebooka koje se može besplatno preuzeti.

Objavljeni podaci sadrže osobne podatke preko 533 milijuna korisnika Facebooka iz 106 zemalja, uključujući preko 32 milijuna zapisa o korisnicima iz SAD-a, 11 milijuna o korisnicima iz Velike Britanije i 6 milijuna o korisnicima iz Indije. Podaci se sastoje od njihovih telefonskih brojeva, Facebook ID-ova, imena i prezimena, lokacija, rođendana, biografija i, u nekim slučajevima, adresa e-pošte.

Insider je pregledao uzorak objavljenih podataka i provjerio nekoliko zapisa usklađivanjem telefonskih brojeva poznatih korisnika Facebooka s objavljenim ID-ovima. Također su provjereni zapisi testiranjem adresa e-pošte iz podataka postavljenih u Facebookovim postavkama za ponovno postavljanje lozinke, koji se mogu koristiti za djelomično otkrivanje korisničkog telefonskog broja.

Glasnogovornik Facebooka rekao je da su podaci prikupljeni iskorištavanjem ranjivosti koju je tvrtka zakrpala 2019. godine.

Iako su podaci koji su iscurili stari nekoliko godina mogli bi se pokazati vrijednima za kibernetičke kriminalce koji se koriste osobnim podacima za lažno predstavljanje ili prijevare kako bi preuzeli vjerodajnice za prijavu u korisničke račune, prema Alonu Galu, direktoru tvrtke Hudson Rock, koji je otkrio curenje podataka.

“Baza podataka te veličine koja sadrži privatne podatke, poput telefonskih brojeva mnogih korisnika Facebooka, sigurno bi dovela do toga da zlonamjerni korisnici iskoriste podatke kako bi izvršili napade ili pokušaje hakiranja”, rekao je Gal za Insider.

Gal je otkrio podatke koji su procurili u siječnju kada je korisnik na istom hakerskom forumu ponudio automatiziranog bota koji bi mogao prikupiti podatke o stotinama milijuna korisnika Facebooka za određenu cijenu. Motherboard je izvijestio o postojanju tog bota u isto vrijeme i potvrdio da su radi o legitimnim informacijama.

Sad je taj skup podataka objavljen na hakerskom forumu, besplatan i dostupan svima s osnovnim vještinama o rukovanju podacima.

Insider je pokušao doći do osobe koja je objavila podatke putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram, ali nije dobio odgovor.

Ovo nije prvi put da je puno telefonskih brojeva korisnika Facebooka otkriveno na internetu. Ranjivost otkrivena 2019. godine omogućila je prikupljanje milijuna telefonskih brojeva s poslužitelja društvene mreže Facebook . Facebook je rekao da je ranjivost zakrpana u kolovozu 2019. godine.

Facebook je obećao da će poduzeti mjere protiv masovnog neovlaštenog prikupljanja podataka nakon što je Cambridge Analytica neovlašteno prikupila podatke preko 80 milijuna korisnika kršeći Facebookove uvjete pružanja usluge i ciljajući birače političkim oglasima na izborima 2016. godine.

Gal je rekao da sa sigurnosnog stajališta Facebook nije mogao učiniti puno kako bi pomogao korisnicima pogođenim ovim incidentom jer su njihovi podaci već javno dostupni, ali je dodao da Facebook može obavještavati korisnike kako bi bili dodatno oprezni po pitanju moguće krađe identiteta, phishinga ili prijevara uz pomoć njihovih podataka.

Ako želite provjeriti svoje podatke, preporučujemo korištenje dva servisa, “Have I Been Zucked” koji se odnosi na podatke s društvene mreže Facebook, i “Have I Been Pwned” koji se odnosi na podatke koji su objavljeni u nizu incidenata curenja podataka.

Top
More in Novosti
Svjetski dan sigurnosnih kopija ili World back-up day

Vrijednost podataka veća je od vrijednosti uređaja! Svake godine 31. ožujka ističemo važnost stvaranja rezervnih kopija svojih podataka i prisjećamo...

Close