You are here
Home > Novosti > Provedena NATO međunarodna kibernetička vježba – Cyber Coalition 2022

Provedena NATO međunarodna kibernetička vježba – Cyber Coalition 2022

NATO “Cyber Coalition 2022” je najveća i najpoznatija NATO vježba u području kibernetičke obrane koja se provodi s ciljem poboljšanja sposobnosti NATO-a, saveznika i partnera za obranu i zajedničko djelovanje u kibernetičkom prostoru.

U vježbi je sudjelovalo više od tisuću kibernetičkih eksperata iz 26 zemalja članica Saveza i sedam partnerskih država završila je u petak 2. prosinca 2022. godine.

Središnje mjesto upravljanja vježbom bilo je u Tallinnu u Estoniji, a sama vježba se provodila distribuirano s lokacija zemalja sudionika. U Hrvatskoj je vježba okupila preko 140 sudionika, a među njima su bili i stručnjaci iz Nacionalnog CERT-a.

Scenariji na vježbi simulirali su ugroze iz stvarnog života kao što su napadi na električne mreže, programe i sredstva NATO-a i Saveznika tijekom vojnih operacija.

Osim otkrivanja incidenata, provedbe obrambene kibernetičke operacije i oporavka sustava čime se je bavila tehnička obučna skupina, hrvatska provedba uključivala je također operativnu i pravnu obučnu skupinu.

Operativna skupina imala je zadaću koordinacije i osiguranja provedbe vojne operacije u uvjetima degradirane slobode djelovanja u kibernetičkom prostoru, pravna je skupina osiguravala donošenje odluka u skladu s međunarodnim pravom i praksom te poduzimanje pravnih mjera protiv počinitelja.

CARNET i Nacionalni CERT su u vježbi sudjelovali u dijelu scenarija svojih nadležnosti, u pravnom scenariju te su koordinirali sudjelovanje igrača i igračica iz privatnog sektora i akademske zajednice. S više od 60 sudionika postignut je rekord sudjelovanja predstavnika ovih sektora u obrani kibernetičkog prostora. Iz privatnog sektora u vježbi su sudjelovale tvrtke: SPAN d.d., Microsoft Hrvatska d.o.o., Insig2 d.o.o., Infigo IS d.o.o., Infobip d.o.o., EDURON IS d.o.o. Iz akademske zajednice sudjelovali su: Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Fakultet prometnih znanosti Zagreb, Pravni fakultet Osijek, Zavod za informatiku Osijek i Visoko učilište Algebra.

“Vježba Cyber Coalition je primjer kako NATO pomaže svojim članicama u razvoju sposobnosti kibernetičke obrane gdje se kroz izuzetno realistične i izazovne scenarije omogućuje testiranje i razvoj sposobnosti širokom krugu sudionika.” – brigadir Daor Dabo

Top
More in Novosti
Upoznajmo Tim null – HACKNIT3 pobjednike

Tim null odnio je pobjedu na ovogodišnjem HACKNIT3-u. Uz mentorstvo profesora Gorana Bonete, učenici Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka osvojili su...

Close