You are here
Home > Novosti > Savjeti za sigurnost Androida

Savjeti za sigurnost Androida

U današnje vrijeme sve se više koriste mobilni uređaji, skoro svima su dostupni i teško je zamisliti život bez istih. Popularnost pametnih telefona i aplikacija koje su namijenjene njima dovodi u pitanje sigurnost i privatnost korisnika.

 

Nerijetko se na mobilnim uređajima nalazi više osobnih podataka nego na stolnim i prijenosnim računalima (fotografije, videozapisi, poruke, informacije o lokaciji itd.). Iz tog razloga vrlo je važno podići svijest korisnika da i mobilni uređaji mogu biti pogođeni zlonamjernim sadržajem, što ugrožava korisničke podatke.

 

Najpopularniji operacijski sustav je svakako Android čiji udio na tržištu pametnih mobilnih uređaja iznosi čak 85%. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako bi podigli razinu sigurnosti vaših Android mobilnih uređaja:

 

Koristite opciju zaključavanja zaslona

Kao što je opće poznato, ako ne koristite opciju zaključavanja zaslona uređaja PIN-om, uzorkom ili lozinkom ne postoji niti jedan sloj zaštite koji štiti podatke na uređaju u slučaju da uređaj nije uz vas. Dodatna preporuka – ako koristite uzorak za otključavanje preporučuje se redovno brisanje zaslona uređaja kako biste onemogućili izvođenje tzv. smudge napada.

 

• Ne spajajte se na nesigurne mreže

Spajanje na mreže ugostiteljskih objekata, javnih mjesta ili drugih otvorenih bežičnih mreža može biti rizično, pogotovo ako prenosite osjetljive podatke. Ako baš morate koristiti takve mreže, preporučuje se korištenje virtualne privatne mreže (VPN).

 

• Koristite uređaj od proizvođača koji redovito ažuriraju

Pravovremena reakcija proizvođača i brzo izdavanje zakrpa, pogotovo onih vezanih za sigurnosne propuste, trebalo bi biti uzeto u obzir prilikom odabira uređaja.

 

• Šifriranje pohrane podataka

Šifriranje podataka uređaja uglavnom koristi mnogo kompleksniji kriptografski algoritam od samog zaključavanja zaslona. Tako su vaši podatci dodatno zaštićeni u slučaju gubitka ili krađe uređaja.

 

• Ne dozvoljavajte instalaciju aplikacija iz vanjskog izvora

Aplikacije koje se distribuiraju putem službene platforme, to jest Google Play servis, prolaze kroz mnogo rigorozniju provjeru nego aplikacije s alternativnih marketa.

 

• Koristite „anti-malware“ aplikaciju

Instalacijom i korištenjem aplikacije koja štiti uređaj od zlonamjernog sadržaja stvarate još jedan dodatni sloj zaštite na vašem uređaju. Poveznice za neke od tih aplikacija dostupne su ovdje.

 

• Provjerite potrebne dozvole aplikacije prije instalacije

Ako se pojavljuju nelogičnosti između opisa aplikacije i potrebnih dozvola moguće je da se ne radi o sigurnoj aplikaciji.

 

• Zaključajte SIM karticu

Otključavanje SIM kartice PIN-om ne umanjuje znatno korisnički doživljaj jer ga je potrebno upisati samo prilikom pokretanja uređaja, a kao i šifriranje podataka i zaključavanje zaslona pruža dodatni sloj zaštite u slučaju gubitka ili krađe uređaja.

 

• Isključite Wi-Fi, Bluetooth i HotSpot kada ih ne koristite

Osim što ubrzavaju potrošnju baterije, uključeni Wi-Fi, Bluetooth i HotSpot čine vaš uređaj vidljivim drugim uređajima i podložnim potencijalnim napadima.

 

• Isključite lokaciju ako ju ne koristite

Iako ovo nije izravno povezano sa sigurnošću vašeg uređaja, uključena usluga lokacije ugrožava vašu privatnost. Osim toga isključivanjem ove opcije smanjuje se potrošnja baterije i prijenosa podataka.

 

• Koristite „Do Not Track“ opciju u pregledniku

Korištenjem ove opcije onemogućujete, barem djelomično, prikupljanje podataka o vašim navikama pregledavanja koje su najčešće korištene za ciljano oglašavanje.

 

Više o sigurnosti Android operacijskog sustava možete pročitati u dokumentu.

Top
More in Novosti
Izvor slike: itproportal.com
Mozilla iz sigurnosnih razloga uklonila 23 dodatka u Firefoxu

Mozilla je uklonila 23 dodatka za web preglednik Firefox (eng. add-ons) nakon što je otkriveno da su potajno nadzirali korisničke...

Close