You are here
Home > Novosti > U operaciji ‘PANDORA’ ugašeno je 12 prevarantskih pozivnih centara

U operaciji ‘PANDORA’ ugašeno je 12 prevarantskih pozivnih centara

U ranim jutarnjim satima 18. travnja 2024. godine započela je Europolova operacija PANDORA. Policijske snage Njemačke, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Libanona ugasile su u 12 pozivnih centara koji su identificirani kao izvor tisuća prijevara i krađa novca građana.

Najviše su koristili prijevare kao što su lažni policijski pozivi te investicijske i romantične prijevare o kojima smo više puta pisali i na njih upozoravali.

Uhićena je 21 osoba, a identificirano 39 sumnjivaca.

Sve je počelo pronicljivošću jednog njemačkog bankara čiji je klijent u prosincu 2023. godine htio podići 100 000 eura u gotovini. Bankaru je to bilo sumnjivo i ubrzo je shvatio kako je klijent skoro postao žrtva prijevare u kojoj su se kriminalci predstavljali kao policija. Bankar je o svemu obavijestio policiju, a prevaranti su uhićeni.

Telefonske brojeve koje su uhićeni koristili, policija je povezala s više od 28 000 poziva u samo 48 sati, a otkriveno je da dolaze iz više zemalja. U Njemačkoj je na istrazi radilo više od 100 policajaca koji su marljivo prikupljali dokaze i pratili kriminalne radnje. Uspostavili su i svoj pozivni centar kako bi kontaktirali i upozorili građane koji su bili u komunikaciji s prevarantima.

U svega četiri mjeseca policija je prikupila dovoljno dokaza za pokretanje kaznenog postupka, a svojim djelovanjem su građane spasili od gubitka više od 10 milijuna eura.

Iz BiH su dolazile pretežito prijevare vezane uz naplatu dugovanja, iz Albanije investicijske prijevare, a s Kosova prijevare vezane uz internetsko bankarstvo.

Istražitelji su tako mapirali lokacije pozivnih centara, brojeve, vlasnike, tehničku infrastrukturu i korištene servere s ciljem zatvaranja kriminalne infrastrukture.

Cijelu akciju koordinirao je Europol uspostavom operativnog koordinacijskog centra i ureda na terenu kako bi se osiguralo prikupljanje i analiza forenzičkih dokaza. Za vrijeme pretresa više stambenih i poslovnih prostora zaplijenjeni su dokumenti, prijenosnici podataka te gotovina i imovina u vrijednosti milijun eura.

Više o slučaju pročitajte na stranicama Europola: https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/operation-pandora-shuts-down-12-phone-fraud-call-centres

#SurfajSigurnije

Top
More in Novosti
Ranjivost nultog dana PALO ALTO vatrozida omogućuje udaljeno izvršavanje kôda

Palo Alto Networks je upozorio da napadači aktivno iskorištavaju ranjivost njihovog PAN-OS vatrozida. Radi se  o kritičnoj ranjivosti CVE-2024-3400 koja...

Close