You are here
Home > Novosti > Završila je međunarodna vježba „Cyber Coalition 23“

Završila je međunarodna vježba „Cyber Coalition 23“

Završila je međunarodna vježba NATO-a “Cyber Coalition”, vodeća godišnja vježba kolektivne kibernetičke obrane, ujedno i jedna od najvećih kibernetičkih vježbi u svijetu u kojoj sudjeluje 26 članica NATO-a te države partneri: Finska, Irska, Švedska i Švicarska, uz sudionike državnih civilnih institucija.

Provodi se već 16. godinu za redom u organizaciji Savezničkog zapovjedništva za transformaciju (Allied Command Transformation – ACT). Republika Hrvatska u vježbi sudjeluje od 2009. godine kao promatrač, a od 2013. godine kao aktivni sudionik. 

Ponosni smo što su stručnjaci iz Nacionalnog CERT-a i ove godine svojom ekspertizom pridonijeli ostvarivanju ciljeva ove vježbe.

Nositelj vježbe je ispred Republike Hrvatske bilo zapovjedništvo za kibernetički prostor (ZzKP), a na vježbi sudjeluju i ustrojstvene jedinice Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH, državne institucije (Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova, Sigurnosno obavještajna agencija, Hrvatska agencija za mrežne djelatnosti, Agencija za zaštitu osobnih podataka, Državno odvjetništvo RH…) te akademska i industrijska zajednica (Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Visoko učilište Algebra, Pravni fakultet Osijek, Infigo, Microsoft Hrvatska, Infobip, CARNET-ov Odjel za Nacionalni CERT i dr…).

Na ovaj način NATO državama članicama pomaže u razvoju sposobnosti kibernetičke obrane kroz izuzetno realistične i izazovne scenarije.

Top
More in Novosti
Nova ranjivost Google Chrome preglednika. Zakrpa je dostupna

Google je izdao zakrpu za novu ranjivost nultog dana (CVE-2023-6345). To je već šesta takva ranjivost ove godine, a zakrpa...

Close